En to-cifret million investering fra Vækstfonden og venturekapitalfonden Howzat er seneste milepæl for iværksættervirksomheden Donkey Republic, der har udviklet en platform til delecykler, der består af et låsesystem og en app. Platformen gør det muligt for cykeludlejere at digitalisere alle processer af udlejningen. Det hele startede med en videnkupon og et samarbejde med DELTA tilbage i 2013.
Af Dorthe Sjøbeck Christiansen
Ideen om et digitalt låsesystem til cykler opstod i forbindelse med, at en kammerat til Erdem Ovacik, CEO i Donkey Republic, reparerede cykler, som derefter blev lejet ud til venner. Udlejningen foregik ved, at kammeraten via SMS gav info om, hvor cyklen var parkeret og hvilken kode, der var til låsen. Vennerne var enige om, at det måtte kunne gøres mere smart, men at det krævede en nytænkning af låsesystemet. Det blev startskuddet til en proces, der foreløbig er endt med udvikling af et app-baseret låsesystem sat på 500 cykler primært i Danmark, men også i andre lande i verden.
Du lejer cyklen med din smartphone
Kort fortalt har Donkey Republic udviklet et system, hvor man booker og betaler for udlejningscyklen via en app, og hvor det er muligt at låse cyklen op og låse den igen med hjælp af Bluetooth. App’en viser brugerne, hvor der er tilgængelige cykler, og det er muligt via app’en at leje cykler hele døgnet. For Donkey Republic er forretningsmodellen, at de leverer låsen og den tekniske platform til en cykeludlejer, der så betaler kommission, hver gang han eller hun lejer en cykel ud. Desuden hjælper Donkey Republic med markedsføring af delecykelkonceptet.
Vejen derhen
Rune Kokholm er COO i Donkey Republic. Han fortæller, at processen frem mod det færdige produkt har været fyldt med små etapesejre, der hver især har været afgørende skridt på vejen. Om opstarten fortæller han:
”I 2013 fik vi bevilget en videnkupon, der betød, at vi kunne købe os til kompetencer hos DELTA om elektronik, som vi ikke selv havde i virksomheden på det tidspunkt. Projektet gik ud på at udvikle låsens funktion. DELTA stod bag de første konceptvurderinger af, hvad der er brug for, når en lås skal kunne låse af sig selv, og de udviklede de første prototyper af låsen. I sommeren 2014 havde vi med hjælp fra DELTA et færdigt proof-of-concept. Vi fik fremstillet en plaststøbeform og fik lavet prototyper for at se, om det virkede som forventet. Det gjorde det ikke helt, men efter et mindre redesign lykkedes det, hvilket var heldigt, for vi havde ikke penge til at arbejde videre med udviklingen på det tidspunkt”.
Processen har også budt på en ”Kickstarter kampagne” i 2015, hvor folk kunne købe låsesystemet forud for produktionen. Ifølge Rune Kokholm var det med til at vise, at der var en efterspørgsel efter produktet. Samtidig viste kampagnen en stor interesse fra cykeludlejere, der gerne ville have et nemt og ubureaukratisk system, hvor deres kunder kunne leje cykler hele døgnet og ikke var afhængige af udlejernes fysiske åbningstid. Derfor er cykeludlejerne i dag den primære målgruppe for Donkey Republic. Andre er fx hoteller, uddannelsesinstitutioner, turistkontorer og lystbådehavne.
Da Donkey Republic var klar med låsesystemet var opgaven at bygge forretningsmodellen op og finde nogle partnere. Det krævede, at Donkey Republic kunne dokumentere, at systemet fungerede i praksis, og at der var efterspørgsel efter delecykler. Her var den største hurdle, at ”alle først ville købe, når de så det fungerede”. Derfor købte Donkey Republic i 2015 med hjælp fra investorer 100 cykler, der blandt andet blev sat ved Malmparken station i Ballerup. Til en start kunne pendlerne bruge dem gratis, fordi Donkey Republic havde brug for at bevise, at systemet virkede. For Donkey Republic var det en stor milesten, da Roskilde Universitet som de første købte platformen, mens den første store skalering af systemet fandt sted fra Nørreport station.
”Som jeg ser det, så er der mange ting, der skal falde på plads undervejs, for at en god idé skal lykkes. Hvis vi ikke til en start havde fået bevilliget en videnkupon, så havde det været usikkert, hvordan vi var kommet videre der fra. For når man bygger noget nyt op, så skal der ske noget undervejs, som fastholder troen på, at det kan lade sig gøre, og som holder det kørende. For os var den første succes hjemme, da vi stod med proof-of-concept, og dernæst da låsen fungerede, og vi kunne sige vores job op. Herefter betød det noget at få den første kunde i hus, og nu giver investeringen fra Vækstfonden og Howzat endnu et boost fremad”
Fremtiden
Den store investering fra Vækstfonden og Howsat skal det næste halvandet år konsolidere Donkey Republic. Ambitionen er at gøre delecykler til et naturligt transportvalg både i Danmark og resten af verden. I dag er låsesystemet installeret på 300 cykler i Danmark fordelt på 40 udlejningsstationer. Systemet bruges desuden i blandt andet Sverige, USA, Storbritannien, Spanien og New Zealand.
”Vi har fokus på at ekspandere både i Danmark og i den øvrige verden. Vi tror på, at der er en fremtid i både deleøkonomi og i cyklen som transportvalg. Den store investering fra blandt andet Vækstfonden viser, at de også tror på os, og det giver ekstra energi i fødderne. Samtidig betyder investeringen, at vi kan opskalere vores markedsføring og vores arbejde med at finde partnere. Det er ikke til at sige, hvor langt det bringer os, men vi er rigtig godt på vej til at blive en succesfuld dansk eksportvirksomhed”.
Fakta
Donkey Republic er en dansk opstartsvirksomhed med 11 ansatte beliggende i København. Virksomheden har udviklet et smart digitalt låsesystem, hvor man booker og betaler for at leje en cykel via en app. Donkey Republic leverer lås og en teknisk platform til fx en cykeludlejer, der så betaler kommission, hver gang han eller hun lejer en cykel ud.
Læs mere om Donkey Republic her:
Foto: Donkey Republic
Denne case er udgivet i publikationen “Mere damp på de digitale kedler”. Læs rapporten her.
Ude efter rådgivning – ansøg om tilskud!
Er du en lille eller mellemstor virksomhed, og har du potentiale og ambition om at vækste? Så kan du nu ansøge om at få rådgivning om automatisering og digitalisering af din produktion med hjælp fra “Erhvervspartnerskabet for Avanceret produktion”, som GTS-nettet er en del af. Formålet med erhvervspartnerskabet er at fremme en teknologisk og digital omstilling i de små- og mellemstore produktionsvirksomheder.
Seneste aktuelt
4. september 2024
Brugen af robotter styrker arbejdsmiljøet
4. september 2024
Tre finalister udvalgt til årets IoT-pris
27. august 2024
Åbning af Testcenter for brintteknologi – Green Labs DK
27. august 2024