Den tidligere hollandske miljøminister Jacqueline Cramer er ekspert i cirkulær økonomi og overgangen til genbrug af råmaterialer. Kom og hør Jacqueline Cramer fortælle om sine erfaringer, når hun deltager i GTS-seminar om cirkulær økonomi ifm. eventet LOOP – Waste To Resources.

Hvis der er nogen, som har styr på cirkulær økonomi og råvareomstillingen, er det Jacqueline Cramer, den tidligere hollandske minister for bolig, fysisk planlægning og miljø fra 2007-2010 og professor i bæredygtig innovation ved Utrecht University.

Cramer, der i øjeblikket er medlem af Amsterdam Economic Board (AMEC Board) og formand for bestyrelsen for Holland Circular Hotspot, har været en central del af udviklingen af cirkulær økonomi.

Deler ud af erfaringer

I løbet af de seneste syv år i AMEC-bestyrelsen har Cramer været aktiv som overgangsmægler samt direktør i det cirkulære økonomi-omstillingsprogram i Amsterdam-regionen. I bogen ’ How Network Governance Powers the Circular Economy’, udgivet i 2021, fortæller Cramer om sine erfaringer fra sin tid i AMEC-bestyrelsen. Cramer forklarer også, hvordan netværksstyring kan være til stor hjælp, når det kommer til implementeringen af storstilede omstillingsinitiativer.

Baseret på egne erfaringer kommer hun i bogen med ’ti bud’ på, hvordan man bedst muligt sikrer overgangen til cirkulær økonomi.

  1. Skab en alliance af de villige parter, der ønsker at arbejde sammen om at skabe forandring.
  2. Erkend, at overgangen skrider frem i flere forskellige, cykliske faser: At realisere en fuldt cirkulær kæde på én gang er ikke realistisk.
  3. Forandringsprocessen er mere eller mindre den samme, men stedet, tiden og mennesker er altid forskellige. Det kræver kort sagt en skræddersyet tilgang.
  4. Dette er ikke et projekt med meget veldefinerede trin og procedurer, men derimod en proces. Slutmålet er klart, men vejen dertil er det ikke.
  5. Gå sammen med eksperter, der er på forkant med interessante, men også lovende tiltag. Vis nogle ambitioner.
  6. Også i forhold til kontekst: Se på, hvad der skal til for at få et cirkulært initiativ til at flyve. Ofte er automatreaktionen: ’Det går ikke, regeringen skal først ændre lovgivningen.’ Se i stedet på, hvilke betingelser der skal være opfyldt som en prioritet, og fokuser på dem.
  7. Definer, hvem nøglepersonerne er, som du skal have med.
  8. Indse, at cirkulære initiativer ofte kræver forskellige former for forretningsmodeller.
  9. Udpeg en overgangsmægler til at lede processerne: En neutral person med tilstrækkelig autoritet og mandat.
  10. Sørg endelig for, at alle kommer i gang med arbejdet, og at folk kan holde hinanden ansvarlige for deres egne roller og ansvar.

Kom og hør Cramer fortælle om sine erfaringer og de ti bud ifm. LOOP – Waste To Resources

Cramers bog kan downloades her