Virksomheden Torstein Drikkevareservice arbejder ikke normalt i den virtuelle verden, når der konstrueres og monteres barudstyr. Det vil indehaver Christian Torstein nu ændre på.

Med hjælp fra Alexandra Instituttet realiserer indehaver Christian Torstein nu en gammel drøm om et interaktivt visualiseringsværktøj, der bygger en digital version af kundens nye bar. Det er både for at opnå større træfsikkerhed hos kunden og for at effektivisere produktionen.

– Internt kalder vi projektet for Build A Bar, fortæller Christian Torstein med et glimt i øjet.

Misforståelser sker når en bar bliver tegnet på en serviet

Christian Torstein har syv ansatte som bygger, monterer og servicerer øl- og sodavandsanlæg over hele Danmark. Det handler om tappetårne, haner, køleanlæg m.m., og blandt kunderne er både de store danske bryggerier og en lang række af landets små bryghuse.

– Vi oplever jævnligt, at der opstår fejl og misforståelser undervejs i processen fra det første møde mellem kunde og sælger til ordren afleveres til udførelse i den tekniske afdeling. Ofte er anlægget “tegnet på en serviet”, sådan groft sagt. Derfor kan det ende med at blive dyrt, hvis anlægget skal ændres og justeres efterfølgende, fordi det ikke svarer til det, kunden havde forestillet sig.

Ifølge Christian Torstein kan man undgå disse ekstraudgifter, hvis kunde og sælger i fællesskab designer anlægget på computeren og kan se det færdige resultat på skærmen. Samtidig genererer softwaren en detaljeret specifikation af udstyret, så den tekniske afdeling kan bygge præcis det, kunden vil have. Lidt lige som når du designer dit nye køkken i et af de tegneprogrammer, køkkenbutikkerne stiller til rådighed på nettet.

Ud til bryggerierne

Det er ikke kun Christian Torsteins egen virksomhed, der kan spare penge og øge effektiviteten ved at bruge interaktiv visualisering til at fjerne de fejlkilder, der opstår undervejs fra kunde og sælger til de tekniske medarbejdere, der skal producere og montere barudstyret.

Bryggerierne har tilsvarende store udgifter til deres fadølsafdelinger, der skræddersyr og monterer udstyr på barer og værtshuse. Hvert bryggeri har nemlig sit eget udstyr, og når et værtshus skifter drikkevareleverandør, så udskiftes samtidig hele udstyret med køle- og tappeanlæg m.m.

Når Build A Bar er færdigudviklet, vil Christian Torstein derfor også tilbyde visualiseringsværktøjet til bryggerier og drikkevareleverandører i Danmark og udlandet. InnovationsAgenterne har hjulpet Christian Torstein med at finde de rigtige samarbejdspartnere til at realisere projektet.

Innovationsagenten hjalp med at skrive InnoBooster-ansøgningen

– Jeg præsenterede innovationsagent Anders Iversen for min ide, og han hjalp mig med at skrive en ansøgning til InnoBooster-ordningen. Vi fik bevilget pengene, og nu er visualiseringseksperter fra Alexandra Instituttet i gang med at bygge systemet, siger han.

Det er instituttets viden om cutting edge-teknologier inden for interaktiv 3D og software på nettet, der skal hjælpe Drikkevareservice og Build A Bar videre. Jesper Mosegaard, Alexandra Instituttets labchef for computergrafik, forklarer:

– I et program som det Christian Torstein efterspørger, skal vi have styr på både 3D-data, sammenhængen mellem de enkelte dele, brugergrænseflader til konfigurationen og visualisering af resultatet. Alt sammen inden for relativt begrænsede ressourcer som webapplikation, der kan rulles ud på både desktop og mobile enheder.

De ser specielt en stor fremtid i avancerede fotorealistiske 3D-gengivelser på nettet, fordi WebGL er blevet en standard i alle de store browsere. Denne standard bygger på den traditionelle API til 3D i spil, OpenGL, og giver mulighed for at udnytte de enorme fremskridt, der er sket inden for realtids 3D-grafik i spil og andre interaktive applikationer. WebGL giver adgang til de grafikkort, der er en del af alle computere, og som endda kan udnyttes til accelererede beregninger, også udenfor det grafiske domæne.

3D i realtid

Som nævnt fungerer Build A Bar grundlæggende som de tegneprogrammer, køkkenbutikkerne tilbyder. Dog med den vigtige forskel, at systemet anvender de nyeste teknologier til at skabe interaktive 3D-billeder i realtid og i meget høj kvalitet. Anvendelsen af teknologier som html5 og WebGL betyder, at programmet fungerer på næsten alle computere, tablets og nyere mobiltelefoner. Desuden anvender Alexandra Instituttets visualiseringseksperter nye teknikker til 3D-scanning af Drikkevareservices produktsortiment.

Build A Bar forventes færdigudviklet til efteråret. Ifølge innovationsagent Anders Iversen kan mange mindre virksomheder med fordel gå samme vej som Torstein Drikkevareservice:

– Du kan styrke og effektivisere din forretning med it-værktøjer, der binder salg, design og produktion sammen på én platform. Det giver færre fejl og større præcision i kommunikationen internt i virksomheden. Den type it-værktøjer er ikke kun forbeholdt store virksomheder. De små kan også være med. Det kræver imidlertid et godt overblik og grundig rådgivning, så man vælger en teknologi, der giver merværdi for virksomheden, og som kan implementeres med de ressourcer, virksomheden råder over.

Få vejledning hos InnovationsAgenterne

Sidder du med en ide, som også kunne have gavn af et samarbejde med eksperter inden for software, forretningsudvikling, brugerinddragelse, interaktionsdesign og sikkerhed, så er InnovationsAgenterne klar til at hjælpe din ide videre.