Biosolutions Technology Center hjælper virksomheder med at udvikle, teste og opskalere biobaserede produkter og processer. Med de avancerede faciliteter og ekspertviden bliver idéer til konkrete løsninger. Det styrker virksomheders konkurrenceevne og bidrager til den grønne omstilling.

Af Jakob Ehlers, GTS-foreningen

Der er et stort behov for grønne alternativer til fødevarer, kemikalier, fossile ressourcer og traditionelle produktionsmetoder. Her kan biosolutions spille en vigtig rolle.

På Teknologisk Institut i Taastrup ligger Biosolutions Technology Center, som hjælper virksomheder med at udvikle, teste og opskalere disse løsninger. Her er der adgang til avancerede faciliteter og ekspertviden, der gør det muligt at modne processer og bringe dem tættere på markedet.

“Vi hjælper især startups og scaleups med at teste deres idéer, så de kan finde ud af, om deres processer og produkter er økonomisk rentable og bæredygtige. På den måde bliver de klædt på til at gå ud til investorerne og sige: ’Vores idé holder vand og kan fungere i en industriel kontekst’,” forklarer Anne Christine Steenkjær Hastrup, der er centerchef på Teknologisk Institut.

Afhjælper barrierer for innovation

En af de vigtigste funktioner i centret er at reducere risikoen for virksomheder, når de skal gå fra idé til industriel produktion. Det sker ved at give virksomheder mulighed for at teste deres metoder i forskellige skalaer – fra laboratorieforsøg til pilot- og prototypeproduktion.

“Det er dyrt og risikabelt for en virksomhed at bygge store anlæg uden at vide, om teknologien virker i praksis. Ved at teste i vores anlæg, er det muligt at identificere og løse procesfejl, før der skaleres op. Samtidig giver det virksomheden mulighed for at skabe prototyper, der kan testes i markedet, inden de investerer i fuld produktion,” forklarer Anne Christine Steenkjær Hastrup.

Visibuilt fik adgang til testfaciliteter og faglig sparring

Et eksempel på samarbejdet mellem centeret og en virksomhed er den danske startup Visibuilt. De bruger det fermenteringsbaserede bindemiddel visiBIT som et alternativ til traditionel asfalt. visiBIT er lavet af mycelium, en svampestruktur, der kan erstatte bitumen, som normalt kommer fra råolie. Produktionen af visiBIT kræver lavere temperaturer end bitumen, hvilket har potentiale til at sænke energi- og CO2-udledningen markant. For nylig blev produktet brugt for første gang ved anlæggelsen af Femern Bælt-tunnelen.

“Visibuilt er et godt eksempel på en ny, mindre virksomhed, der er i vækst, og som til en start ikke havde al den nødvendige ekspertise inden for alle de forskellige relevante fagområder. Her kunne vi supplere med en bred palet af faglig viden, og vi kunne trække på vores kollegaer i ”Byggeri og Anlæg” på instituttet, hvilket har været en vigtig del af samarbejdet,” fortæller Anne Christine Steenkjær Hastrup.

Ifølge Line Kloster Pedersen, der er CEO i Visibuilt, har adgangen til testfaciliteter og ekspertviden været af helt afgørende karakter for at realisere potentialerne.

”Det var fedt at vi kunne plugge vores prototyper ind i Teknologisk Instituts laboratorier og få dem testet. Det fungerede megagodt,” fortæller hun og fortsætter:

”Jeg underdriver ikke, når jeg siger, at det har været altafgørende for, hvor hurtigt vi har kunnet vokse og skabe begejstring for vores produkt”.

Vigtige teknologier i den grønne omstilling

De biologiske løsninger, som centret arbejder med, dækker mange områder. Det kan være inden for fødevare- og foderproduktion, udvikling af bæredygtige materialer eller erstatning af fossile kemikalier. Fælles for løsningerne er, at de hjælper med at udnytte ressourcer bedre og reducerer miljøpåvirkningen.

Centret støtter på den måde virksomheder i at skabe teknologier, der kan gøre en reel forskel i den grønne omstilling – lige fra at reducere CO2-udledninger til at finde nye anvendelser for biologiske råvarer.

“Vi ser en stor interesse for at bruge CO2 som en ressource. For eksempel arbejder vi med teknologier, der kan omdanne CO2 til proteiner eller kemiske byggesten, som kan bruges i alt fra fødevarer til kosmetik eller brændstof. Det er et godt eksempel på, hvordan bio-innovation kan bidrage til en mere bæredygtig fremtid,” forklarer Anne Christine Steenkjær Hastrup.

En dansk styrkeposition

Danmark har en stærk position inden for bioteknologi og biosolutions – en styrkeposition, der bygger på et unikt økosystem, hvor virksomheder, forskere og teknologileverandører arbejder tæt sammen om at fremme bæredygtig innovation.

“Fordelen ved at være et lille land er, at vi har et tæt samarbejde inden for biosolutions, hvor aktører i feltet mødes og snakker sammen. Det giver gode muligheder for innovation,” siger Anne Christine Steenkjær Hastrup og fortsætter:

”Vores rolle på Teknologisk Institut er at tilbyde de faciliteter og den ekspertise, der gør det muligt for virksomheder at udvikle og teste deres idéer – uden at de skal kunne det hele selv eller søge til udlandet for at opskalere deres løsninger. Men vi skal også sikre, at Danmark fastholder sin styrkeposition i de kommende år. Andre lande har øjnene rettet mod biosolutions som et område med stort potentiale, og konkurrencen er hård,” afslutter hun.

Vil du vide mere?

Hvis din virksomhed arbejder med biologisk baserede løsninger og gerne vil tage det næste skridt, står Biosolutions Technology Center klar til at hjælpe. Centret tilbyder alt fra faglig sparring til avancerede testfaciliteter og pilotanlæg.

Biosolutions Technology Center er bl.a. finansieret som en del af fyrtårnsprojektet Biosolutions Zealand samt med støtte fra Uddannelses- og Forskningsministeriet i resultatkontrakten Udviklingscenter for industriel bioøkonomi.

Læs mere om faciliteten på dansketestfaciliteter.dk, hvor du også kan se de mange andre faciliteter, som GTS-institutterne stiller til rådighed for dansk erhvervsliv.

Kort om biosolutions

Kort beskrevet er biosolutions bioteknologiske løsninger, der udnytter biologiske systemer til at udvikle mikroorganismer og skabe celler, proteiner, bakterier og enzymer med nye egenskaber.

Ved at bruge biologiske processer kan virksomheder på den måde skabe mere bæredygtige produkter og metoder. Det kan fx være at fremstille proteiner og kemikalier gennem fermentering eller ved at udvikle biobaserede materialer, der kan erstatte fossile ressourcer.

Foto: Teknologisk Institut