Grundfos har gjort sig en del erfaringer med deres VR Training. En pilottest viste fx, at oplæringstiden af nye medarbejdere kan kortes ned fra seks måneder til blot én uge.

Tech-giganter som fx Facebook og Apple investerer milliarder af kroner i AR/VR og har en stor mængde medarbejdere, der primært beskæftiger sig med teknologien og udvikler nye AR/VR-løsninger. Det er altså tydeligt at se, at AR/VR er på vej frem.

Det var et af budskaberne ved det virtuelle MADE Virksomhedsbesøg hos Grundfos, der blev arrangeret i samarbejde med Alexandra Instituttet.

Her fortalte Ulrich Hedegaard Brorson, Advanced Manufacturing Engineering Director hos Grundfos, at de arbejder ud fra devisen om, at de hellere vil handle sig frem til en ny måde at tænke på, frem for at tænke sig frem til en ny måde at handle på. Og selvom han var ærlig omkring, at han personligt havde været gennem alle op- og nedturene i Gartners Hype Cycle i processen, så mente han, at de nu havde fundet melodien med VR Training.

Rekordhurtig oplæring

Allerede i 2018 var Grundfos klar med en pilotudgave af et VR Training setup, som de testede. De hyrede en vikar, som hverken havde en teknisk baggrund eller erfaring fra Grundfos, og gav ham en uge til at prøve setuppet af. Mandag og tirsdag gennemgik han VR-træningen, onsdag havde han brug for en pause, og torsdag kunne han specifikt sige, hvor han havde brug for gentagelser.

Fredag formiddag var de klar til at prøve at stille ham op foran deres fysiske setup, og resultatet var bemærkelsesværdigt. Han klarede sig sikkert igennem arbejdsprocesserne på rekordtid.
Det var en perfekt case, forklarede Søren Steen Nielsen, Senior XR Specialist hos Grundfos, under virksomhedsbesøget:

Det gjorde det til en no-brainer at gå videre med teknologien. Hvad der normalt ville tage seks måneder at lære, selv for en faglært, tog nu under en uge for en helt grøn at kunne udføre”, forklarede Søren og uddybede: ”Vi ved fra forskningen, at man husker omtrent 10 % af det, man læser, men 90 % af det, man lærer ved faktisk at gøre noget. Det var det, vi så i praksis her.

Fordele med AR/VR på tværs af lande

I dag er deres VR Training-løsning udrullet i adskillige fabrikker rundt omkring i verden, lige fra Serbien til Kina. Under Coronakrisen fik de videreudviklet deres løsning, der oprindeligt bestod af et 36 kvm studie, hvor man kunne foretage VR-træningen.

I dag har de derfor også mobile VR-stationer, der både kan bruges lokalt ved ens egen plads eller inde i deres studier. I begge tilfælde var der fokus på, at det skulle være sikkert og nemt at bruge.

AR/VR er en ny, hjælpende kollega

Hos Alexandra Instituttet arbejder man også med at udvikle teknologierne på nye måder. Her har man bevæget sig videre fra at bruge det til oplæring, og bruger det nu også indarbejdet i konkrete arbejdsgange særligt i forbindelse med lagerstyring og vejvisning.

En særlig interressant case var et MADE Demonstrationsprojekt, hvor Alexandra Instituttet sammen med One2Feed, der laver fodermaskiner, udviklede en AR-løsning, som tillader remote opsætning af fodermaskinerne.

One2Feeds behov opstod under corona, hvor det ikke længere var muligt at sende en tekniker fysisk fra Danmark til fx Asien, når en maskine skulle sættes op.

Du kan læse den fulde pressemeddelelse her

Foto: Grundfos