En ny rapport fra Teknologisk Institut viser, at mange plast- og tekstilvirksomheder allerede arbejder aktivt med bæredygtighed og cirkularitet. Men mangel på materialer og teknologiske barrierer bremser omstillingen, der kræver mere end blot regulering.

Plast og tekstiler er blandt de mest anvendte materialer i vores hverdag – fra beklædning og møbler til emballage, biler og elektronik. Plast anvendes endda i tekstilproduktionen, fx i form af nylon og polyester. Materialernes alsidighed og lethed gør dem uundværlige, men det stigende forbrug skaber udfordringer i forhold til bæredygtighed og cirkulære ressourcer. Derfor er der et voksende behov for løsninger, der kan fremme genbrug og genanvendelse og på den måde understøtte en mere bæredygtig fremtid.

Positive tendenser blandt virksomhederne

I en ny rapport kortlægger Teknologisk Institut, hvordan danske plast- og tekstilvirksomheder arbejder med bæredygtighed og cirkularitet. Her har instituttet spurgt hele 262 danske plast- og tekstilvirksomheder til deres erfaringer – men hvad kan vi lære?

Det første, der er væsentligt at bide mærke i er, at en stor del af virksomhederne allerede tager skridtet mod en mere bæredygtig forretning. Faktisk arbejder op i mod halvdelen af virksomhederne med at gøre deres produkter mere cirkulære.

Omkring 40 pct. af plastvirksomheder arbejder i høj eller meget høj grad med produktdesign, der enten øger genanvendelsesmulighederne eller reducerer materialeforbruget i produktionen. Samtidig fokuserer cirka halvdelen af tekstilvirksomhederne på at gøre deres produkter mere bæredygtige ved at forlænge deres levetid og reducere spild fra usolgte varer.

Regulering kan ikke stå alene

I lyset af den kommende EU-regulering blev virksomhederne spurgt om deres erfaringer med og forventninger til det udvidede producentansvar for emballage samt EU’s nye ecodesignforordning.

Over halvdelen af de adspurgte virksomheder er omfattet af producentansvaret for emballage – 59 pct. af plastvirksomhederne og 53 pct. af tekstilvirksomhederne. Alligevel er der en vis skepsis blandt virksomhederne i forhold til de positive effekter af den nye ordning.

Kun 35 pct. af plastvirksomhederne og 41 pct. af tekstilvirksomhederne forventer, at producentansvaret i høj eller meget høj grad vil fremme udviklingen af mere bæredygtige produkter eller emballageløsninger. Omvendt svarer 29 pct. af plastvirksomhederne og 22 pct. af tekstilvirksomhederne, at de kun i mindre grad eller slet ikke forventer fremskridt på dette område.

Der peges på, at mangel på alternative materialer og teknologiske barrierer gør det svært for virksomhederne at tage det næste skridt. Derfor er der ikke kun brug for regulering, men også målrettede investeringer og teknologiske gennembrud for at fjerne de barrierer, der bremser en cirkulær omstilling.

Analysen er udført som en del af indsatsområdet “Bæredygtige materialer” i arbejdet med resultatkontrakt 2021-24, finansieret af Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Læs hele rapporten her

Foto: Unsplash