Hvis vi skal have flere virksomheder i gang med innovation, så er der brug for at give flere et lille skub, der sætter dem i gang – og så skal det være nemmere at finde frem til rette samarbejdspartner. Det var et par af hovedbudskaberne til folkemødedebatten ”Få store virksomheder driver innovationen – er det holdbart?

Lars-Christian Brask, erhvervsordfører for Liberal Alliance, startede debatten med at minde os om, at vi kommer fra flere kriser, hvor SMV’er først og fremmest har haft fokus på at overleve og på at have penge nok til at betale sine ansatte. ”For inden mange virksomheder når til overskuddet, så er en stor del af pengene brugt, og der er ikke meget tilbage at forske og udvikle for. Men virksomhederne skal nok komme tilbage på sporet, for det handler om deres overlevelse”.

Ifølge Juan Farré, GTS, vil SMV’erne gerne udvikle sig. ”Vi oplever, at de tørster efter fornyelse, men at det kan være svært at komme i gang, fordi det kræver en hel masse af dem”. Derfor skal det ifølge Juan Farré være ”nemmere, hurtigere og med mindre risiko for SMV’er at arbejde med innovation”.

Christine Nellemann, DFiR slog fast, at ”der er brug for, at vi alle sammen bliver mere modige og risikovillige”. For der er brug for lange flere innovative virksomheder, hvis Danmark skal klare sig i den internationale konkurrence.

Der skal mere ”push” til

Vi skal blive endnu bedre til at give SMV’er et ”push” lød det fra flere i panelet. ”For når vi ser, at virksomheder kommer i gang med innovation fx via et projekt, så sker der noget”, sagde Mikkel Haarder, DI, og understregede samtidig, at det ofte er klyngerne og GTS-institutterne, der kan give det push. Broen mellem forskning og erhverv kan også styrkes – og aktørerne kan blive bedre til at fortælle om deres tilbud, lød det fra ham.

Christine Nellemann understregede, at universiteterne arbejder på det, men at det ofte er nemmere for universiteter at samarbejde med store virksomheder med phd-ansatte end med mindre håndværksbaserede virksomheder. ”Det er lidt sværere med de små, men vi vil gerne”, sagde hun. Hun stillede dog også spørgsmålstegn ved, om det er klogt, at man beder universiteterne gøre det samme som GTS-institutterne.

Den greb Juan Farré, der opfordrede til, at der ikke er for meget klumpspil på midten ”som i håndbold skal der være regler og rollefordeling. Det gør det også meget nemmere for SMV’erne at vurdere, hvem de skal samarbejde med hvornår – og som aktør bliver det også nemmere at vise virksomhederne hen til rette samarbejdspartner”.

Når du er virksomhed, så har du altid fokus på at optimere og sikre, at du kan overleve, slog Lars-Christian Brask fast. Derfor er virksomheder klar over, at de skal innovere og udvikle sig, hvis de skal være relevante i fremtiden. ”Hvis vi som virksomheder kan få motorveje, der gør det hurtigere og nemmere at anvende ny viden og teknologi, så benytter vi os af dem, så det er fint. Men i sidste ende er det ens eget ansvar at forske og udvikle”, var budskabet fra politikeren.

Christine Nellemann sluttede af med at sige, at DFiR i højere grad vil til at bruge sin stemme og sin viden på området ift. politikerne.

Fakta

Denne debat blev holdt i et samarbejde mellem DFiR, DI, Teknologisk Institut og GTS-foreningen og den foregik fredag d. 14. juni kl. 10.10. I debatten deltog: Lars-Christian Brask, erhvervsordfører for Liberal Alliance, Mikkel Haarder, underdirektør i Dansk Industri, Christine Nellemann, medlem i Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd (DFiR) og dekan for bæredygtighed, diversitet, inklusion og internationalt samarbejde, DTU – samt Juan Farré, formand for GTS-foreningen og adm. dir., Teknologisk Institut. Moderator var Charlotte Rønhof, professionel bestyrelsesmedlem.