I et nyt projekt tilbyder Teknologisk Institut nu skræddersyet rådgivning til danske SMV´er, der producerer plantebaserede fødevarer. Projektet er støttet af Plantefonden, og håbet er, at små- og mellemstore virksomheder bliver endnu bedre til at skabe og producere velsmagende, plantebaserede kvalitetsprodukter.
I projektet “planteVÆKST” får 30 danske SMV´er, der arbejder med plantebaserede produkter, over de næste 3 år mulighed for at indgå i udviklingsforløb med Teknologisk Institut.
“I forløbet vil vi arbejde tæt sammen med foodservice- og detailsektoren for at sikre markedsegnethed og prissætning for de produkter, vores deltagere arbejder med. Der vil desuden blive lagt stor vægt på brugen af økologiske råvarer, da vi ser et parallelt potentiale for at styrke den økologiske sektor i Danmark. Endelig vil vi sigte mod at skabe et netværk, hvor virksomhederne kan udveksle erfaringer og støtte hinanden i processen og i fremtiden”, siger Gry Carl Terrell, der er projektleder hos Teknologisk Institut.
En hjælpende hånd
Projektet udspringer blandt andet af en rundspørge blandt små og mellemstore virksomheder, der har afsløret et særligt behov for test- og opskaleringsfaciliteter kombineret med ekspertise inden for områder som procesoptimering, smagsudvikling, fødevaresikkerhed og holdbarhedsvurdering.
Som svar på denne efterspørgsel vil de op til 30 deltagende virksomheder få tilbudt skræddersyede udviklingsforløb. Disse forløb vil fokusere på procesudvikling og opskalering, mikrobiologisk og kemisk fødevaresikkerhed, smagsoptimering, samt holdbarhed og emballering.
Præcis hvilke SMV’er, der kommer på deltagerlisten afgøres af projektets styregruppe, der består af repræsentanter fra Plantebranchen, Planteværket, Planteindustrien, Danmarks Eksport- og Investeringsfond, EIFO og Dagrofa.
“Sammen med virksomhederne fremmer vi den grønne omstilling ved at understøtte en øget produktion af plantebaserede fødevarer. Vores fokus i projektet er at støtte virksomhederne i at skabe og producere velsmagende kvalitetsprodukter, der lever op til detailhandlens forventninger, men endnu vigtigere – produkter, som forbrugerne nyder at spise”, siger Gry Carl Terrell.
Er det noget for din SMV?
Allerede nu kan interesserede virksomheder henvende sig ved at kontakte projektlederen, Gry Carl Terrell på gte@teknologisk.dk
Projektet løber over tre år og har officiel opstart 1. april 2025. Plantefonden finansierer projektet med 8,5 mio. kr.
Foto: Teknologisk Institut