Robotteknologien og automationsbranchen udvikler sig generelt hurtigt. Derfor kan det være svært at følge med og bevare det overordnede overblik. Men hvilke megatrends skal vi holde øje med i det nye år? Det giver faglig leder hos Teknologisk Institut, Søren Peter Johansen, tre bud på her.

Lavere omkostninger

Robotter, sensorer og griberteknologier bliver ikke billigere, men de kan mere, de er nemmere at anvende og ikke mindst nemmere at integrere. Dvs. at den tid der anvendes på opsætning, integration, igangsættelse og service bliver mindre og summen af omkostninger derfor mindre.

Kunstig intelligens

Kunstig intelligens bliver en del af vores arbejdsdag. De beslutningsstøtte-værktøjer, som mennesker anvender, vil blive udbygget. For maskiner og robotter indbygges kunstig intelligens som f.eks. machine learning, hvor maskiner forbedrer sig ved at lære af sine fejl, eller som deep learning, hvor robotterne lærer at genkende lyde og tale samt billedmønstre vha. kvalificerede input fra mennesker.

Alternative løsninger

Fuldautomatiske teknologier er hjælpsomme, men sjældent fleksible. Fleksibiliteten tilgodeses til gengæld med f.eks. exoskeletter, der er kunstige arme og ben, som kan støtte kroppen. De avancerede versioner er motoriserede og tilfører ekstra styrke til menneskers bevægelser.

Anvendelsen er kun begrænset af fantasien. Således kan exoskeletter allerede nu anvendes af medarbejdere i industrien, i byggebranchen samt i sundhedssektoren. Derudover er der muligheder for mennesker med svækkede muskler.

Læs mere i denne artikel på Teknologisk Instituts hjemmeside

Foto: Robotcentret, Teknologisk Institut