I anledning af festivalen IoT Week har Alexandra Instituttet opsat en interaktiv bænk i Byparken ved Musikhuset i Aarhus. Bænken er koblet til nettet og kan gøre de borgere som benytter den klogere på IoT og teknologiens forudsætninger og muligheder.
Opsamler data, når man sidder på bænken
Der findes allerede udgaver af den interaktive bænk i byer som Kolding, Struer, Vallensbæk og Billund, hvor de er opstillet som et aktivt element i byrummet. De er udstyret med sensorer, der registrerer, når en person sætter sig på bænken, og via indbyggede højttalere kan man høre historier, som byerne ønsker at fortælle borgerne.
Den interaktive bænk i Aarhus fortæller om IoT, når man sidder på den. Bænken opsamler data, og downloader man appen, “Levende bænke”, får man via augmented reality visualiseret de data, bænken indsamler om deres omgivelser. Appen giver desuden brugerne mulighed for at skifte lys og stemning.
Bænken er – ud over at tilbyde et tiltrængt hvil i de hektiske digitale dage – et eksempel på, hvad IoT kan tilføre vores fysiske og digitale verden, og hvordan vi interagerer med de data, som vi selv er med til at skabe.
Hvorfor en IoT-bænk?
Det er Alexandra Instituttet, der står bag den interaktive bænk, og ifølge GTS-instituttets kommunikationschef Marlene Nybro Thomsen er ideen bag bænken at bruge den til at fortælle om, hvad IoT er for en størrelse, og hvad det kan tilføre vores fysiske og digitale verden. Men målet er også at få os til at forholde os til de data, som vi selv er med til at skabe. Hun forklarer:
– Alle taler om intelligente skraldespande og lygtepæle. Men for at Internet of Things skal lykkes, kræver det en villighed til at afgive data. Derfor er vi også rigtig spændte på, hvordan folk tager imod, at de skal afgive data. De her IoT-enheder er afhængige af data, og uden data er de ingenting. Derfor bliver også IoT-sikkerhed og persondata et stort tema på IoT-Week konferencen.
Fra nørdet felt til forretning
IoT Week er en international konference, der på niende år sætter fokus på Internet of Things – og i år foregår det i Aarhus d. 17. til d. 21. juni. Gennem de år, hvor konferencen har stået på, er IoT er et felt, der har udviklet sig meget hurtigt. Hvor det for ti år siden var et lidt nørdet og lukket felt, er det i dag blevet et indsatsområde for både byer og erhvervsliv. Marlene Nybro Thomsen forklarer:
– For ti år siden var det måske svært at få virksomhederne til at komme til konferencen, da det for flere var anset som teoretisk forskning. I dag er det i den grad båret af erhvervslivet, fordi de ser en god forretningsmodel i at gøre deres fysiske produkter digitale ved at koble dem til nettet for bedre at kunne vedligeholde produktet og kunne tilbyde nye services.
Seneste aktuelt
8. november 2024
Gode råd: Sådan kommer du bedst i mål med dit automationsprojekt
8. november 2024
Fortsat støtte til digital omstilling og robotteknologi
1. november 2024
Både ris og ros til ny aftale om fordeling af forskningsreserven
1. november 2024