Den innovative startup Nordic Hydrogen fokuserer på at optimere elektrolyseceller, som bruges til produktion af grøn brint – en vigtig teknologi i den grønne omstilling. Gennem et MADE Demonstrationsprojekt samarbejdede virksomheden med FORCE Technology for at tage deres løsning fra laboratoriets tidlige stadie til en opskaleret prototype.

Nordic Hydrogen udvikler elektrolyseceller med fokus på at stable celler (stack design) for at optimere produktionen af grøn brint. Som en startup med begrænsede ressourcer og faciliteter til rådighed, var muligheden for at indgå i et samarbejde med MADE og FORCE Technology oplagt for dem.

Gennem projektet fik de adgang til avancerede testfaciliteter og ekspertise, som gjorde det muligt at undersøge flere ting for at effektivisere deres elektrolyseceller.

”Vi havde nogle ret konkrete spørgsmål, der havde at gøre med materiale, overflade og hvordan vi kunne producere en elektrolysecelle på en mere effektiv måde med hensyn til materialeforbrug,” forklarede Sarah Groot Shapel, CEO og stifter af Nordic Hydrogen.

Hjælp at hente

FORCE Technology hjalp med at undersøge at Nordic Hydrogens materialeændringer ikke gik ud over, hvor godt deres elektroder og materialer fungerede til at danne grøn brint.

I FORCE Technology’s elektrokemiske laboratorie blev de små celler testet med en mini-elektrolyse. Herfra kunne de evaluere, hvordan materialerne blev nedbrudt.

Derudover blev redskaber fra John G. Pope Research Center brugt til at gå mere detaljeret til elektroderne.

”Vi har gået ind og set på, hvordan former elektroderne sig over tid, og om der sker ændringer, når vi bruger dem,” fortæller Asger Gade Andersen, Specialist i FORCE Technology.

Fra udfordring til opskaleret prototype

Ved projektets afslutning stod det klart, at samarbejdet mellem Nordic Hydrogen, MADE og FORCE Technology hjalp startuppen et vigtigt skridt videre.

”MADE-projektet har resulteret i, at vi har haft mulighed for at opskalere vores prototype, så vi er gået fra et meget småt laboratorieskala-niveau til rent faktisk at have en opskaleret prototype, som vi skal have undersøgt nu,” siger Sarah Groot Shapel om deres resultater.

Læs mere her

Foto: Unsplash