Forbrugere med synkebesvær har ofte problemer med at finde velsmagende og næringsrige måltider. Det skal et nyt samarbejde mellem Mello IVS, Teknologisk Institut og Pack Design gøre op med.

I projektet SoftBite støttet af Future Food Innovation udvikles en løsning til produktion af fødevarer med samme smag og udseende som almindelige produkter, men med en forbedret konsistens i forhold til synkebesvær.

Behov fra et stigende antal med synkebesvær

Der estimeres at være 40 millioner eller flere mennesker i Europa, der lider af tygge- eller synkebesvær. Mange af disse er ældre, men der er også en stor gruppe af yngre forbrugere. De har brug for en særlig konsistens for at kunne spise en fødevare uden risiko.

”I dag gør fagpersonale på hospitaler og plejehjem deres bedste med de muligheder, de har. Vi vil tilbyde nye løsninger, som forbedrer kvaliteten af disse fødevarer og gør dem mere appetitvækkende. Vi forventer også at nå forbrugere i eget hjem”, forklarer CEO Lisa Tammi fra Mello IVS, som står bag konceptet.

Inspiration fra udlandet

Mello IVS har været rundt omkring i verden for at hente inspiration. I Japan er enzymbaserede imprægneringer af fødevarer fx udbredte. Denne type løsninger skal derfor nu udvikles til danske og europæiske forhold.

Viden om ingredienser og fødevarers konsistens

For at muliggøre dette har Mello IVS allieret sig med Teknologisk Institut. Her skal de forskellige mulige kombinationer af enzymer udvikles og testes for at ramme den rette løsning og procesforhold.

”Teknologisk Institut bidrager med teknisk viden indenfor enzymer, procesoptimering og måling af kvaliteten af en fødevare. Vi har ikke selv dette vidensniveau eller adgang til specialiserede laboratorier. Derfor har vi brug for partnere”, forklarer Lisa Tammi, Mello IVS.

Det er seniorspecialist Bianca Celidet Pérez de Lucani fra Teknologisk Institut, som er koblet på projektet:

”Vores viden om enzymer og tekstur af fødevarer er afgørende her. Vi kan måle på alle relevante parametre i vores fødevarelaboratorier. Vi har en systematisk tilgang, som er særligt afgørende her, da der er så mange kombinationsmuligheder”, forklarer Bianca Celidet Pérez de Lucani, Teknologisk Institut

Projektet er støttet af Future Food Innovation, der er finansieret af EUs Regionalfond.

Læs den fulde artikel her

 

Foto: Teknologisk Institut