Det kan være svært at gennemskue, hvilken 3D-print teknologi, der er mest optimal for netop din virksomhed – derfor bør du identificere, hvilke krav og behov din virksomhed har i forhold til teknologien.

Der hersker bred enighed om, at 3D-print giver en række nye muligheder og fordele – men for at kunne udnytte dem til fulde og skabe forretningsmæssig og teknologisk værdi, er der nogle overvejelser, du bør gøre dig, før du investerer i teknologien.

Et af de vigtigste produktionsfremskridt siden den Industrielle Revolution

Tidligere blev 3D-print teknologien udelukkende brugt til prototyper og skuemodeller, men det har ændret sig. Teknologien og ikke mindst kvaliteten har taget nogle kvantespring fremad, og i dag er 3D-print ved at revolutionere den måde, vi fremstiller på, og teknologien giver en række unikke fordele i alle faser af produktudviklingen – fra det første design til produktion af færdige produkter og alle trin derimellem.

Sammenholder man det med et hastigt voksende udvalg af materialer, højere printhastigheder samt en stigende grad af automatisering, så har man forklaringen på, hvorfor 3D-print vækster, som det gør, og hvorfor teknologien i højere og højere grad vinder indpas på tværs af brancher – fra rumfarts- og bilindustrien til fødevareindustri, medico, smykker og forbrugsvarer.

Det første spørgsmål: ’HVORFOR?’

Grundlaget for størstedelen af de spørgsmål, du bør stille dig selv omkring 3D-print, bunder i ’HVORFOR?’ – Hvorfor vil du gerne give dig i kast med 3D-print?

3D-print kan give dig række forretningsmæssige fordele, og i den forbindelse er det vigtigt at definere, hvilke fordele du søger. Ønsker du at reducere omkostningerne til produktudvikling eller fremstilling? Vil du øge dine indtægter ved at reducere time-to-market? Har du ambitioner om at skabe nye, komplekse og kundetilpassede produkter, som kun er mulige med additiv fremstilling? Eller synes du måske bare, at 3D-print er spændende, og ønsker du at udforske teknologiens potentiale yderligere?

Når du har klarlagt dit ’HVORFOR’, har du et bedre grundlag for at vælge det rigtige setup og den rigtige 3D-print teknologi til lige præcis din virksomhed.

Inhouse, outsource – eller begge dele?

Hvordan forestiller du dig at bruge 3D-print i fremtiden? Vil du typisk skulle printe den samme type komponent i det samme materiale igen og igen, eller varierer det fra projekt til projekt – fx komponenter i rustfrit stål i dag og nylonkomponenter i morgen?

Det kan have stor betydning for, hvilket 3D-print setup, du vælger – og det er netop en af de første beslutninger, du skal træffe: Vil du investere i eget 3D-print setup og håndtere hele produktionen in-house, vil du outsource hele processen, eller vil du anvende en hybrid tilgang, hvor du selv laver nogle komponenter/materialer/processer og lægger andre ud til en ekstern partner.

Den magiske 3D-printer findes ikke (endnu)

Der findes desværre ikke én 3D-print teknologi, der passer til alle formål (endnu).

Som du sikkert har opdaget, findes der MANGE forskellige 3D-print teknologier. Hver teknologi har sine styrker og svagheder, som gør den velegnet til nogle formål – og ganske uegnet til andre. Teknologierne tilbyder desuden forskellige materialer – fra plastik til metal og endda også beton – og bruger meget forskellige metoder til at frembringe komponenter.

Så er der kvaliteten og ydelsen. Nogle 3D-printere kan fremstille hårdføre komponenter af produktionskvalitet med høj performance og lang levetid, mens andre er velegnede til prototyper og komponenter, der kun skal bruges kortvarigt. Og mens nogle teknologier er egnede til at producere store partier på én gang, er andre optimeret til at 3D-printe én eller et par komponenter så hurtigt som muligt.

Sidst med ikke mindst skal du holde dig for øje, at de forskellige 3D-print teknologier kræver forskellige niveauer af erfaring, kompetencer og menneskelige ressourcer – nogle er brugervenlige og intuitive, og emnerne kan bruges direkte fra printeren, mens andre kræver omfattende træning og en række manuelle processer i selve printforløbet. I forlængelse heraf skal du også overveje det miljø, printeren skal stå i, for med større kompleksitet og flere processer stilles der også større krav til plads, sikkerhed, udsugning etc.

Du kan læse mere i den fulde artikel her

Foto: Teknologisk Institut