Nyt samarbejde mellem Teknologisk Institut og flere partnere skal udvikle varmepumper, der kan levere de høje temperaturer, som den tunge industri har brug for. Hvis det lykkes, kan teknologien erstatte fossile brændsler og reducere både energiforbrug og klimabelastning markant.
Et ambitiøst EU-projekt arbejder på at transformere energiforbruget i nogle af Europas mest energikrævende industrier. Målet er at erstatte fossile energikilder som gas med grøn elektricitet fra vedvarende energikilder. Projektet fokuserer på brancher som asfalt-, stål-, papir-, tegl- og murstensproduktion, hvor varmebehovet traditionelt har været afhængigt af fossile brændsler.
Som en del af indsatsen arbejder Teknologisk Institut og en række partnere på at udvikle varmepumpeløsninger, der kan levere højere temperaturer. Hvis det lykkes, vil det betyde et opgør med fossile brændsler i mange energitunge processer og åbne døren for en grønnere og mere energieffektiv industri.
Hvordan udnytter vi overskudsvarme?
Industriel varmeproduktion står i dag for 16 pct. af EU’s samlede energiforbrug og bidrager med 13 pct. af de samlede drivhusgasudledninger. Den varme, der bruges i industrielle processer som tørring, bagning og pasteurisering, bliver ofte udledt som overskudsvarme uden at blive genanvendt.
Overskudsvarme har et stort potentiale som ressource, men dens temperatur er ofte for lav til direkte genbrug. Her kommer industrielle varmepumper ind i billedet. Disse pumper kan genindvinde overskudsvarme ved lav temperatur og, ved hjælp af en mindre mængde elektricitet, forvandle den til højere temperaturer, som kan bruges direkte i produktionsprocesserne.
Denne teknologi øger energieffektiviteten markant og kan erstatte fossile brændsler i mange tilfælde. I projektet er målet at udvikle varmepumper, der kan levere temperaturer over 200 °C, hvilket gør dem ideelle til eksempelvis opvarmning af asfalt eller tørring af mursten.
“Dette projekt handler ikke kun om at udvikle ny teknologi. Vi arbejder målrettet på at sikre, at løsningerne kan implementeres i praksis og bredt i industrien. Derfor har vi stort fokus på forretningsudvikling, standardisering og uddannelse som en integreret del af projektet,” siger Benjamin Zühlsdorf.
Grøn omstilling i asfaltindustrien
I Danmark deltager asfaltproducenten PEAB i projektet. Asfaltproduktion er en proces med højt energiforbrug, hvor sten og grus opvarmes i en stor roterende tromle, der i dag typisk drives af biogas eller fossile brændsler. Denne proces er en betydelig kilde til CO2-udledning. EEETHOS-projektet tester højtemperaturvarmepumper og nye opvarmningsteknologier, som kan opvarme materialerne til 180 °C – den temperatur, der kræves for at fremstille asfalt.
“Vi ser dette som en mulighed for at mindske vores CO2-udledning og samtidig levere et kvalitetsprodukt til vores kunder. Et produkt, der er mindre klimabelastende. I PEAB har vi et ønske om at energieffektivisere vores processer, og det er en af kernerne i dette projekt. Deltagelse i EEETHOS er et vigtigt skridt mod at nå PEABs mål om at være klimaneutral i 2045,” siger Nordic Plant Manager Poul Friedrich, PEAB Asfalt Danmark.
I Danmark produceres der årligt omkring 3,6 mio. tons asfalt. Udledningerne fra asfaltfabrikkernes opvarmningsprocesser svarer til cirka 24 kg CO2 pr. ton asfalt, hvilket samlet giver 86.400 tons CO2 om året. På EU-plan er tallet endnu større med 212,5 mio. tons asfalt produceret årligt, svarende til 5,1 millioner tons CO2-udledning.
Potentialerne er derfor store. Projektet løber over fire år og finansieres med 15 mio. euro fra EU’s Horizon Europe-program. De løsninger og erfaringer, der bliver udviklet gennem projektet, forventes at kunne implementeres bredt i europæisk industri. Dermed kan EEETHOS blive en vigtig brik i omstillingen mod en grønnere og mere energieffektiv industrisektor i Europa.
Foto: Adobe Stock
Seneste aktuelt
15. april 2025