Der er er et stort potentiale for robotter til mange af de ensformige, tidskrævende – og for de fleste usynlige – inspektions- og vedligeholdsopgaver, som sikrer samfundets infrastruktur. Capra Robotics og Gumbusters har med sparring fra Teknologisk Institut og støtte fra EU løst en af disse opgaver med en tyggegummifjerner-robot.

Har du nogensinde kigget ned og set, hvor mange tyggegummirester, der er klistret til fortovet på din slentretur gennem byen?

Hvis ikke, så skulle du prøve det næste gang, du er ude at gå.

Netop tyggegummiresterne på fortovet har den aarhusianske robotvirksomhed Capra Robotics kastet sig over i samarbejde med virksomheden Gumbusters. Det er der kommet en prototype af en tyggegummifjerner-robot ved navn Chewy ud af.

“Der bliver spyttet 75 millioner stykker tyggegummi ud på fortovet om året i Danmark, og der ligger over 400 millioner allerede. Det er simpelthen ikke noget, som mennesker skal samle op for andre. Men så kan vi sætte robotter til at gøre det”, fortæller Mads Bendt, der er Founder og Chief Innovation Officer hos Capra Robotics.

“Vi har udviklet en tyggegummifjerner-robot. Robotten fungerer på den måde, at den kører på et fortov, hvor den har et kamera på med kunstig intelligens, som gør, at vi kan se, hvor tyggegummiet er. Robotten kører så hen til tyggegummiet og placerer et skrubbehoved over det. Så opvarmer den en opløsningsvæske lavet af Gumbusters, som er biologisk nedbrydelig, sprøjter den på, og så skrubber den. Til sidst er der en lille støvsuger, som suger resten op”, tilføjer Mads Bendt.

Læs hele casen her