Hvordan kan affaldsforbrændingsanlæg reducere skadelige emissioner og sikre bæredygtig CO2-fangst? ACCEPT-projektet på Amager Ressourcecenter (ARC) undersøger netop dette ved hjælp af avancerede realtidsmålinger for at udvikle en sikker og effektiv praksis, der overholder miljøstandarder og fremmer den grønne omstilling.
Mange affaldsforbrændingsanlæg anvender aminbaserede løsninger til at fange CO2. Men denne teknologi kan føre til udledninger af skadelige stoffer som solventaminer og deres nedbrydningsprodukter. Disse emissioner kan have både miljø- og sundhedsmæssige konsekvenser, og derfor er det afgørende at udvikle metoder til at måle og reducere dem effektivt.
FORCE Technology er en af projektpartnerne i ACCEPT, der undersøger, hvordan avancerede teknologier kan bruges til at minimere emissionerne mest muligt og samtidig optimere CO2-fangstprocesserne.
Avanceret teknologi til realtidsmåling
I projektet bruges avanceret teknologi som Proton Transfer Reaction Time-of-Flight Mass Spectrometry (PTR-ToF-MS) til at måle emissioner i realtid. Teknologien kan finde meget små mængder af skadelige stoffer, som nitrosaminer, og giver en præcis analyse af de kemiske ændringer i emissionerne. Det gør det muligt at undersøge, hvordan forskellige driftsparametre påvirker udledningerne, så CO2-fangstprocesserne kan forbedres på en sikker og miljøvenlig måde.
Brugen af PTR-ToF-MS-teknologien giver flere afgørende fordele, der styrker affaldsforbrændingsanlæggenes evne til at håndtere emissioner effektivt og overholde miljøkrav:
- Sporing af emissioner i realtid: Måler emissioner i realtid, hvilket muliggør løbende kontrol af udledninger til omgivelser og overholdelse af grænseværdier.
- Påvisning af sporstoffer: Identificerer skadelige nedbrydningsprodukter som nitrosaminer, der findes i lave koncentrationer.
- Tidsopløste emissionsdata: Giver en kontinuerlig profil af emissionsudsving, hvilket giver indsigt i emissionsmønstre, som standardtest kan overse.
- Understøtter optimering: Data gør det muligt at justere fangstprocesser for at forbedre effektiviteten uden at gå på kompromis med sikkerhed eller overensstemmelse.
Disse fordele forbedrer samlet set affaldsforbrændingsanlæggenes evne til bedre at styre emissioner og tilpasse driften til lovkrav.
“Hos ARC arbejder vi på at ændre vores affaldsforbrændingsanlæg med aminbaseret kulstofopsamling i stor skala. I denne søgen har vi og de godkendende myndigheder brug for mere viden om emissionskontrol for at skabe et solidt grundlag for en operationel forordning. Ved at deltage i ACCEPT-projektet håber vi at få en bedre forståelse af sammenhængen mellem drift og emissioner,” siger Jonas Nedenskov, miljøchef hos ARC.
Ny anvendelig viden
ACCEPT-projektet er et samarbejde mellem ARC, Rambøll, Ørsted, KVA Linth og FORCE Technology. Målet er at skabe en sikker og effektiv model for CO2-fangst, som kan bruges i tunge industrier som affaldsforbrændingsanlæg.
Projektet bruger realtidsmålinger og avancerede analyser til at undersøge, hvordan man kan overvåge og reducere emissioner. Det skal sikre, at anlæggene ikke kun opfylder kravene, men også støtter en mere bæredygtig affaldshåndtering. ACCEPT-projektet er derfor et vigtigt skridt mod at gøre CO2-fangst til en sikker og effektiv løsning i den grønne omstilling.
Foto: ARC
Seneste aktuelt
15. marts 2025