Omkring 100 kunder og samarbejdspartnere tog onsdag den 28. juni turen forbi Teknologisk Institut i Aarhus til indvielsen af et nyt testcenter til industrielle køle- og varmepumpeanlæg, højtemperaturvarmepumper og komponenter. Solen stod højt, og den kolde fadøl og is var et hit, da de mange gæster indtog teltet for at høre talerne og se snoren blive klippet.
Etableringen af det nye testcenter til industrien spiller en stor rolle i den grønne omstilling og får Danmark til at være med helt fremme.
“To tredjedele af den energi, der anvendes i industrien, er til højtemperatursprocesser. Det nye testcenter kan noget helt unikt: hjælpe til udfasning af naturgas og elektrificering på en effektiv måde. Vi kan hjælpe danske og internationale virksomheder til, at den grønne omstilling sker i praksis”, udtaler Juan Farré, adm. direktør, Teknologisk Institut.
I talerne blev der bl.a. lagt vægt på det store samarbejde mellem Instituttet og eksterne virksomheder, der står bag etableringen af testfaciliteterne, som omfatter flere forskellige teststande og et supportsystem med to blandekredse.
Demonstration af grønne løsninger
Det nye testcenter er en del af Varmepumpelaboratoriet, hvor man bla. også tester mindre køle- og varmepumpeanlæg, og de skal bidrage til demonstration af grønnere løsninger, energieffektivisering, udfasningen af gas og øget brug af naturlige kølemidler.
Med de nye testfaciliteter har GTS-instituttet hævet niveauet med et ordentligt hak – især fordi denne nye ’legeplads’ giver mulighed for at teste systemer i MW-størrelse og håndtere temperaturer op til 180 °C. Med de nye faciliteter er det muligt at teste både komplette systemer samt enkeltstående produkter og komponenter.
“Vi mener, at der er enormt vigtigt både for Danfoss, men også for den danske køleindustri i det hele taget, at vi har fået de muligheder, vi har fået her til at teste og udvikle vores produkter”, fortæller Morten Juel Skovrup, Global Applications Manager, Danfoss A/S. “I det hele taget er det ret unikt, at vi nu kan teste vores komponenter på anlæg, som har en realistisk størrelse – både hvad angår kapacitet, men også temperatur”.
Danfoss producerer bla. ejektorer, ventiler og kompressorer – komponenter, som indgår i de nye faciliteter i Varmepumpelaboratoriet.
Plug’n’test-koncept
Testfaciliteterne er baseret på et plug’n’test-koncept, som gør det nemmere og hurtigere for vores kunder at validere deres produkter og forbedre deres teknologier – og derved få jeres produkter hurtigere ud på markedet.
Kim Christensen, adm. dir. i Fenagy, en dansk producent af højtemperaturvarmepumper med CO2, ser det nye testcenter som en stor mulighed for at teste hele units, men ser det også som en mulighed for at bede deres underleverandører om at teste deres komponenter, inden de leverer dem videre til Fenagy.
“Forhåbentlig bibringe det, at vi kan bringe bedre varmepumper ind i markedet, som performer bedre og måske også har en bedre kvalitet”, afslutter Kim Christensen, Fenagy.
Gæster fra hele verden
Nogle af gæsterne havde taget turen til Aarhus fra Indien, USA, Østrig, Frankrig og Tyskland for at se, hvordan deres produkter er blevet en del af det samlede system og andre for at se på mulighederne for at teste deres produkter.
De første opgaver i laboratoriet er allerede sat i gang, og der er flere på vej. Mange af aktiviteterne har i øjeblikket fokus på de fire forsknings- og udviklingsprojekter SuPrHeat, InterHeat, FORCO2 og Smart CO2 Heat Pump.
Foto: Teknologisk Institut
Seneste aktuelt
4. december 2024