Med projektet “Data for Sustainability” kan virksomheder nu indsamle præcise bæredygtighedsdata direkte fra produktionsgulvet. Det giver både realtidsindsigt til at opfylde de mange nye rapporteringskrav, og et stærkt grundlag for at optimere produktionen og styrke konkurrenceevnen.

De kommende år stiller både lovgivning og marked større krav til virksomheder om at dokumentere deres miljøpåvirkning og bæredygtighedsindsatser. Særligt små og mellemstore produktionsvirksomheder kan opleve, at opgaven med at indsamle og rapportere data er kompleks og tidskrævende.

Krav til fx ESG-rapportering og udviklingen af digitale produktpas betyder, at virksomheder skal opfylde nye standarder, der kan være svære at navigere i – især for dem, der mangler adgang til valide og præcise data.

Med projektet “Data for Sustainability” bliver det nemmere for danske virksomheder at håndtere disse udfordringer. Projektet gør det muligt at automatisere indsamlingen af bæredygtighedsdata ved at integrere IoT-teknologi direkte i produktionsapparatet. Det giver virksomhederne realtidsindsigt i produktionen, som ikke kun opfylder rapporteringskrav, men også kan bruges strategisk til at optimere ressourcer og forbedre forretningen.

Bæredygtighed som konkurrencefordel

Projektet, der ledes af FORCE Technology i samarbejde med DI Produktion og Maskinmestrenes Forening, skal hjælpe danske virksomheder med at blive klar til fremtidens krav.

“Projektet skal hjælpe virksomhederne med at fremtidssikre produktionen ved at levere de nødvendige data præcist og effektivt. Det tjener to formål: Dels letter det presset fra lovgivning, men det giver også danske virksomheder en konkurrencefordel på et globalt marked, hvor efterspørgslen på bæredygtig produktion og produkter kun vil vokse,” siger programleder i Industriens Fond, Anders Kusk.

30 virksomheder får skræddersyet hjælp

Som en del af projektet får 30 danske produktionsvirksomheder hjælp til at designe og teste digitale løsninger, der gør det muligt at indsamle og behandle bæredygtighedsdata automatisk. For virksomhederne betyder det, at de kan dokumentere deres produkters miljøpåvirkning mere præcist og samtidig få indsigt, der kan bruges til at optimere energiforbrug og ressourceanvendelse.

”Selvom det er ved at være en væsentlig adgangsbillet til det europæiske marked, er det kun et fåtal af SMV’erne, der opfylder de kommende rapporteringskrav inden for bæredygtighed. Det stiller dem i en svær situation, og projektet skal hjælpe dem på vej ved at sikre let adgang til valide data, så de står bedre konkurrencemæssigt og kan udvikle deres forretning – fx ved at kunne dokumentere deres bæredygtighedsindsatser, bidrage til digitale produktpas og reducere udledningen fra deres produktion,” siger Tommy Bysted, adm. direktør i FORCE Technology.

De skræddersyede virksomhedsforløb skal gøre det muligt for virksomhederne at

  • Automatisere indsamlingen af valide bæredygtighedsdata direkte fra produktionsgulvet
  • Opfylde kommende krav til ESG-rapportering, livscyklusvurderinger og Det Digitale Produktpas
  • Reducere ressource- og energiforbrug gennem grøn innovation og procesoptimering
  • Skabe et stærkt fundament for fremtidig forretningsudvikling og international konkurrenceevne.

Erfaringerne fra projektet skal på sigt omdannes til skalerbare løsninger, der kan anvendes af hele produktionssektoren. Målet er at gøre danske virksomheder til frontløbere inden for cirkulær produktion og sikre, at de kan drage fordel af en mere datadrevet tilgang til bæredygtighed.

Om projektet

  • Projektet er støttet af Industriens Fond med 9,6 mio. kr.
  • Som led i projektet får 30 danske produktionsvirksomheder integreret loT i produktionsapparatet for at sikre et præcist datagrundlag
  • Projektet drives af FORCE Technology i samarbejde med DI Produktion, Maskinmestrenes Forening, Aalborg Universitet og Aarhus Universitet
  • Projektet løber fra 2025 til 2027

Læs mere her

Foto: FORCE Technology