Danske SMV’er skal rustes til fremtidens krav om cirkulær plastproduktion. Med det nye projekt “Cirkulær plast – en ressource til fremtidens produktion” får virksomheder adgang til konkrete værktøjer, videndeling og samarbejde, der skal gøre det lettere at implementere bæredygtige løsninger og styrke konkurrenceevnen.
I Danmark genanvendes mindre end 10 pct. af plastaffaldet, og ny plast er stadig billigere end genanvendt plast. Det udfordrer danske virksomheders konkurrenceevne og skaber behov for nye løsninger. Med projektet “Cirkulær plast – en ressource til fremtidens produktion” skal danske SMV’er nu rustes til fremtidens krav om cirkulær plastproduktion. Projektet bygger på samarbejde, videndeling og konkrete værktøjer, der skal gøre det lettere for virksomhederne at implementere cirkulære løsninger.
“Danske SMV’er efterspørger konkret viden, samarbejde og erfaringsudveksling om cirkulær plastproduktion, så de ikke står alene om at udvikle og teste løsninger. Med dette projekt samler og formidler vi erfaringer fra førende virksomheder og gør dem tilgængelige for SMV-segmentet,” forklarer Peter Rosborg, sektionsleder ved Teknologisk Institut.
Praktiske værktøjer og nyt akademi
Projektet skal give virksomheder adgang til praktiske løsninger, der spænder fra redesign af produkter og etablering af take-back-ordninger til miljøvurderinger og nye produktionsprocesser. Et særligt miljøvurderingsværktøj skal hjælpe virksomhederne med at prioritere deres indsats for at opnå størst mulig effekt.
En central del af projektet bliver etableringen af Akademiet for Cirkulær Plastproduktion, som skal fungere som en platform for vidensdeling og uddannelse.
“Vi etablerer et Akademi for Cirkulær Plastproduktion, som skal sikre uddannelse og vidensdeling mellem virksomhederne. Akademiet bliver en central platform til deling af praktiske løsninger og erfaringer, som både vil indeholde konkrete værktøjer og læringsforløb,” siger Thomas Drustrup, adm. direktør i Plastindustrien.
Samarbejde på tværs af brancher
Projektet ledes af Teknologisk Institut i samarbejde med Plastindustrien, Aalborg Universitet, Aarhus Universitet, Syddansk Universitet og erhvervsklyngen Clean. Derudover støttes projektet af et advisory board bestående af nogle af Danmarks mest fremtrædende virksomheder inden for cirkularitet, som skal bidrage med strategisk viden og praksisbaseret erfaring.
“Med projektet vil vi gøre danske produktionsvirksomheder førende i at cirkulere plast direkte. Projektet adresserer vigtige udfordringer – herunder, at der i Danmark genanvendes mindre end 10 procent plastaffald. Dertil kommer, at der forventes at være et stort økonomisk og konkurrencemæssigt potentiale i øget genanvendelse af plast, da det er blandt de mest anvendte materialer i fremstillingsindustrien,” siger Anders Ziegler Kusk, programchef for bæredygtig produktion i Industriens Fond.
Projektet, der løber fra 2025 til 2028, skal styrke danske SMV’ers konkurrenceevne og gøre dem til frontløbere inden for cirkulær plastproduktion. Målet er at nå ud til hundredvis af virksomheder, der arbejder med plast i deres produktion, og skabe målbare forbedringer i deres ressourceforbrug og bæredygtighed.
Projektet er støttet af Industriens Fond med 11 mio. kr. og er en del af fondens samlede bevilling på 125 mio. kr. til cirkulær produktion.
Foto: Adobe Stock
Seneste aktuelt
19. marts 2025
Lån en robot og oplev fordelene ved automatisering
15. marts 2025