En serie af brillestel produceret i 3D-printet titanium har givet nye design- og produktionsmuligheder for en dansk brilledesigner.

Carlottas Village designer og producerer high-end briller med fokus på moderne design og de fremmeste produktionsteknikker. Til en ny brilleserie ønskede virksomheden som de første i verden at producere brillerne som et samlet emne ved brug af 3D-print i titanium.

– Igennem de sidste fem år har vi benyttet 3D-print i vores udvikling af prototyper, især af plast, som mange brillevirksomheder arbejder med. I udviklingen af et nyt brilledesign, ville vi gerne producere hele stellet gennem 3D-print, og tog derfor kontakt til Teknologisk Institut, da vi vidste, at de kunne printe i titanium, siger Charlotte Leth, direktør i Carlottas Village.

Flere fordele

Brillestel i titanium rummer en række fordele i forhold til materialets slidstyrke og lethed, og derudover er det et allergivenligt materiale. Desuden er den nye steltype produceret som ét sammenhængende titaniumstel, hvilket kun er muligt gennem 3D-print.

Udover det særlige, sammenhængende steldesign, adskiller brillerne fra Carlottas Village sig fra andre brilledesigns, idet stellet er produceret i Danmark. Dette har virksomheden oplevet positiv respons omkring, både fra distributører og slutforbrugere. Desuden kan det overskydende pulver fra 3D-printprocessen genbruges og er derfor med til at mindske spild af materialerne og bidrage til en mere bæredygtig produktion.

Resultat af samarbejde

– Vi er meget glade for vores samarbejde med Teknologisk Institut, for på nuværende tidspunkt er vi ikke selv som virksomhed i stand til at producere briller på denne måde. Hvis vi på et tidspunkt vil opskalere vores produktion, vil vi overveje at investere i vores egen 3D-printer, men i dag er dette samarbejde den perfekte løsning for os, siger Charlotte Leth.

Center for Produktudvikling på Teknologisk Institut har arbejdet med industrielt 3D-print siden 1989, og i 2007 kunne centret som de første i Danmark 3D-printe emner i en række metaller.

Du kan se hvordan brillestellene bliver til, og høre nærmere om samarbejdet her, hvor casen kan findes i videoformat.

Foto: Teknologisk Institut