En ny standard for stofmundbind skal fremover hjælpe forbrugerne med at vælge gode og effektive stofmundbind. Teknologisk Institut og FORCE Technology har været med til at udarbejde standarden.

Med den nye standard får forbrugerne blandt andet vished for, at stofmundbindet rent faktisk har en vis effekt, også efter det er blevet vasket, og at det ikke er tilsat uønsket kemi.

Stig Koust Hansen fra Teknologisk Institut fortæller, hvilken forskel standarden kan gøre for forbrugerne:

”Det er umuligt for forbrugerne at vurdere, hvor effektivt et stofmundbind i virkeligheden er, så vi hilser standarden velkommen. Samtidig får producenter og importører mulighed for at markedsføre deres stofmundbind på mere end bare udseendet, siger konsulent Stig Koust Hansen,” Teknologisk Institut.

Ny standard for stofmundbind: værd at vide

Stig Koust Hansen forklarer, hvilken forskel standarden kan gøre for forbrugerne:

Hvorfor er det vigtigt med en standard for stofmundbind?

Det skyldes at stofmundbind uden nævneværdig effekt skaber falsk tryghed, og det er farligt under en pandemi. Derfor tog man tidligt initiativ til at få udarbejdet en standard for stofmundbund, der sætter krav til produktet.

Hvad går den nye standard ud på?

Stofmundbind, der lever op til den nye standard, har en vis dokumenteret filtreringsevne og åndbarhed. De kan tåle at blive vasket mindst fem gange, uden at kvaliteten forringes væsentligt. Der stilles også krav til, at de ikke må indeholde uønsket kemi, så man som forbruger undgår flourstoffer og antibakteriel behandling.

Vil alle stofmundbind fremover leve op til den nye standard?

Det vil de ikke nødvendigvis. Standarden er en frivillig dansk ordning, og det er op til producenter og importører af stofmundbind, om de vil lade deres produkter teste.

Er stofmundbind med den nye standard lige så effektive som engangsmundbind?

Nej. Engangsmundbind er et medicinsk udstyr, der skal leve op til noget skrappere krav, fx en filtreringsgrad på mindst 95 pct. af de dråber, der rammer stoffet. Den nye standard for stofmundbind ligger på hhv. 70 pct. og 90 pct. Det er dog trods alt stadig bedre end fx 10 pct., som man har set eksempler på i tidligere test af stofmundbind.

Hvordan finder man et godkendt stofmundbind?

På stofmundbind, der lever op til den nye standard, vil det fremgå, at de lever op til standarden DS 3000:2021, og der vil også stå, at det har en filtreringsgrad på mindst 70% eller 90%.

Du kan læse den fulde pressemeddelelse her

Foto: Teknologisk Institut