Den kan blive et vigtigt dokumentationsværktøj for skibsfarten med måling af udledninger i realtid. Samtidig kan den bruges til at få indsigt i effekten af konkrete tiltag mod udledning. Projektets mål er at udvikle en banebrydende in-situ-løsning til realtidsmåling af både black carbon- og PM-emissioner i skibsrøg.
Black carbon-partikler er en delmængde af de små, luftbårne partikler og dråber af forskellige materialer i luften, også kaldet det partikulære materiale (PM – Particulate Matter). PM har betydelige sundhedsskadelige konsekvenser for mennesker i form af fine partikler, der optages i luftvejene.
I skibsfarten bliver udledning af sodpartikler – også kaldet black carbon – regnet for at være den næststørste kilde til global opvarmning efter CO2-udledning.
”Problematikken har et stort internationalt fokus, ikke mindst i Arktis, og det forventes, at Den Internationale Maritime Organisation (IMO) under FN vil indføre regulering af skibsfartens black carbon-udledning i løbet af de kommende år. Her vil måleteknik til black carbon komme til at spille en væsentlig rolle. Med målinger og data undgår organisationerne at navigere i blinde og kan derfor træffe mere kvalificerede beslutninger”, siger sektionsleder Morten Køcks, Teknologisk Institut.
Der er derfor et stort behov i markedet for dokumentation af virkningen af rensningsteknologi og nye brændstoffer på PM-emissioner.
Succesfulde målinger i realtid
Green Instruments A/S, Teknologisk Institut og en række maritime interessenter har derfor udviklet en røggas-sensor til at måle udledningen af sodpartikler fra skibe i realtid. Den kan blive et vigtigt dokumentationsværktøj for skibsfarten, der har kurs mod skrappere regler for, hvor meget de må udlede. Sensorens evne til realtidsmonitorering ombord på skibe kan give indsigt i effekten af emissionsbegrænsende tiltag, herunder nye brændstoffer.
Omfattende testkampagner i både laboratorier og i maritime miljøer er blevet gennemført for at teste den nyudviklede sensor.
”Vores mål i projektet er at udvikle en banebrydende in-situ-løsning til realtidsmåling af både black carbon- og PM-emissioner i skibsrøg”, siger Morten Køcks fra Teknologisk Institut.
Støttet af MUDP
Projektet Black carbon sensor til kontinuerlig måling på skibe støttes af Miljøministeriets Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP). Det er et samarbejdsprojekt mellem Green Instruments, DFDS, MOL Chemical Tankers, Danske Rederier, Danske Maritime og Teknologisk Institut.
Seneste aktuelt
15. marts 2025