3D-print er nu en produktionsklar proces, der ikke kun bruges til nicheprodukter, men også til mere mainstream fremstilling. Det konkluderer den amerikanske Wohlers Report for 2020.

Flere og flere virksomheder tager 3D-print til sig, og udviklingen går hurtigt. Lige nu er der stort fokus på at øge hastigheden af 3D-printere og automatisere processerne til efterbehandling, så fremstillingsomkostningerne reduceres yderligere – og så steg det globale salg af maskiner og services i 2019 med 21 procent til en omsætning på ca. 12 mia. USD. Det er viser en ny global 3D-print rapport, som netop er udkommet.

Den amerikanske Wohlers Report betragtes af mange som biblen inden for prognoser og statistikker for 3D-print. 2020-udgaven af rapporten udkom i sidste uge, og her fremgår det, at det globale marked for 3D-print fortsætter den store vækst – og at potentialet er langt større end man ser i dag.

Det samlede salg af maskiner og services til 3D-print steg sidste år med 21 procent til cirka 12 mia. USD, og der blev solgt 22.115 industrielle maskiner, hvilket er en vækst på 14,7 procent i forhold til året før.

Inden for metal 3D-print er der også stor vækst – især i salget af materialer, hvor metal oplevede en vækst på 27,9 procent – kun overgået af polymerpulver som fx nylon. Wohlers bemærker, at metal 3D-print gør et imponerende indhug i produktionen af slutkomponenter, og at der hos virksomhederne er en øget villighed til at ændre produktionsprocesser, når 3D-print viser sig at være mere omkostningseffektiv eller i stand til at forbedre produktydelse og værdi.

3D-print ER klar til industrien

Rapporten konkluderer, at 3D-print nu har nået et punkt, hvor materialeudviklingen sammen med hastigheden og pålideligheden af maskinerne samt de tilhørende softwaremuligheder har skabt en produktionsklar proces, der ikke kun bruges til nicheprodukter men også til mere mainstream fremstilling. Det gælder specielt inden for metal, hvor 3D-print er nu accepteret som en omkostningseffektiv produktionsproces til nogle af de mest krævende emner.

Teknologien bliver derfor i stigende grad integreret i produktionslinjer sammen med en række andre processer, som i fællesskab skal sikre kvaliteten af slutproduktet. Efterhånden som 3D-print er modnet til serieproduktion, handler det derfor mere om løsningerne og mindre om selve teknologien.

”Flere og flere begynder at interessere sig for, hvad 3D-print kan gøre for dem, og hvornår det giver mening at bruge det. Det er nogle vigtige spørgsmål at stille sig selv, for i dag kan vi printe det meste, men det betyder ikke, at det giver mening at printe det. Vi ser dog, at potentialet er der hos størstedelen fremstillingsvirksomhederne – det handler derfor om at finde frem til, hvad der skal printes, og udnytte de muligheder teknologien giver for at skabe merværdi i produkterne”, lyder det fra Jeppe Byskov.

Nu hvor 3D-print er klar til fabriksgulvet, handler det om at optimere på processerne, og ifølge Wohlers Report fokuserer udviklingen lige nu på at øge printhastigheden og automatisere efterbehandlingsprocesserne, så produktionsomkostningerne reduceres yderligere. Samtidig udvikles der software til bl.a. byggesimulering, som skal gøre systemerne endnu mere pålidelige og samtidig reducere de menneskelige vurderinger, der i øjeblikket er forud for et print.

Danmark er med – men savner flere kompetencer

Danmark er naturligvis også med i rapporten, og med tal fra AM-Hubs seneste rapport kan det ses, at 25% af danske virksomheder i dag bruger 3D-print – stadig mest til prototyper men i stigende grad også til slutproduktion. Dog fremgår det, at der er behov for mere fokus på uddannelse og træning, da dansk industri oplever en udfordring, når der skal rekrutteres medarbejdere med 3D-print kompetencer. I AM-Hubs rapport udtrykkes denne bekymring bl.a. af Grundfos og Danfoss:

”Det er vigtigt for os og Danmarks konkurrenceevne, at SMV’erne og vores kommende medarbejdere har de rette kompetencer inden for 3D-print. Teknologien er nødt til at komme ind i uddannelserne nu”, lyder det fra Thorsten Brorson Otte, Additive Manufacturing Manager hos Grundfos.

Du kan læse den fulde pressemeddelelse her