Rygraden i GTS-institutternes udvikling af viden og nye teknologiske serviceydelser er resultatkontrakter med staten. De bliver finansieret via en pulje på finansloven. For at sikre åbenhed om, hvad puljen går til, samler hjemmesiden bedreinnovation.dk viden om dette.
Power-to-X, grønne fødevarer, biodiversitet, digitalisering og bæredygtigt byggeri er eksempler på områder, som GTS i perioden 2021-2024 får offentlig støtte til at udvikle ny viden indenfor.
”Der er ofte et stykke vej fra forskning bliver omsat til markedsklare løsninger. Statens investering i GTS gør vejen meget kortere, fordi det understøtter, at GTS kan påtage sig en opgave ift. at få ny viden i anvendelse i erhvervsliv og samfund”, fortæller Ragnar Heldt Nielsen. ”På den måde fungerer GTS som bindeled mellem forskning og danske virksomheder”.
Rum for inddragelse
Et af formålene med hjemmesiden – bedreinnovation.dk – er at skabe et rum for en offentlig debat om, hvordan GTS-puljen skal fordeles. Det er med til at sikre, at indsatserne er efterspurgte og foregår på områder, hvor markedet ikke på egen hånd løfter opgaven. Hjemmesiden er netop lanceret i en ny forbedret udgave.
”Hjemmesiden blev første gang lanceret i 2009, og fra en start har hensigten været at inddrage alle med interesse i GTS i at udvælge de områder, der får offentlig støtte. Konkret foregår det ved, at institutterne forud for en ny resultatkontraktperiode lægger forslag til områder, de gerne vil arbejde med, åbent frem på bedreinnovation.dk. De bliver herefter debatteret i en afgrænset periode. De input, der kommer, har indflydelse på, hvordan GTS-puljen bliver fordelt”, fortæller direktør i GTS-foreningen, Ragnar Heldt Nielsen. ”Det gør formentligt tildelingen af midler til GTS til et af verdens mest inddragende og åbne systemer. Det er også med til at sikre, at investeringen matcher erhvervslivets behov”.
Efter debatperioden er det muligt at se, hvilke aktiviteter der får støtte – ligesom der løbende bliver lagt nye beskrivelser af aktiviteter op. Som noget nyt vil der også komme opdateringer i form af bl.a. nyheder tilknyttet de enkelte indsatsområder.
Følg processen fra start til slut
Det betyder, at det på bedreinnovation.dk nu er muligt at følge hele processen fra der bliver lagt forslag til nye indsatsområder frem, og til de endelige indsatsområder bliver udvalgt. Det er muligt at følge arbejdet med de konkrete aktiviteter under indsatsområderne og læse nyheder om aktuelle aktiviteter.
I de kommende år frem mod en ny resultatkontraktperiode – og dermed den næste debatperiode – vil projektgruppen bag bedreinnovation.dk arbejde videre på at udvikle hjemmesiden med nye funktioner til gavn for brugerne.
Fakta om bedreinnovation.dk
Bag bedreinnovation.dk står Uddannelses- og Forskningsministeriet (Uddannelses- og Forskningsstyrelsen) og GTS. Der er oprettet en projektgruppe med repræsentanter fra GTS-institutterne og GTS-foreningen, der står for det konkrete arbejde med at udvikle bedreinnovation.dk. Alexandra Instituttet er projektleder. Desuden er der oprettet en følgegruppe med repræsentanter fra bl.a. brancheforeninger og virksomheder. Følgegruppen er med til at afdække behov og har sparret ift. det nye design og funktioner. Uddannelses- og Forskningstyrelsen deltager i begge grupper.
Tjek hjemmesiden ud her: www.bedreinnovation.dk
Seneste aktuelt
13. september 2024
En styrket europæisk konkurrenceevne kræver investering i innovation
13. september 2024
Konference: Kunstig intelligens i fødevareindustrien
11. september 2024
Ny guideline sætter skub i Power-to-X med fokus på sikkerhed
6. september 2024