Man skal udvikle sig for at være en del af fremtiden. Det er holdningen i Simas Filters, der i regi af en Innobooster og i samarbejde med Teknologisk Institut er i gang med at udvikle en grøn filterløsning.

Af Dorthe Sjøbeck Christiansen, informationschef i GTS-foreningen

Simas Filters er leverandør af filterløsninger til både industrielle processer og ventilation af bygninger. Virksomheden er beliggende i Grenå og beskæftiger 15 medarbejdere.

Sammen med Teknologisk Institut er Simas Filters i fuld gang med at udvikle et vedligeholdelsesfrit filter til rensning af industriluft. Filtret er et cyklonfilter uden pose. Det betyder, at filtret ikke skal udskiftes.

”Det passer godt ind i en grøn dagsorden. I forhold til de eksisterende posefiltre, bliver der nemlig brugt meget energi til strøm, fordi der skal bruges trykluft til at rense poserne. Ydermere bliver poserne tilstoppet over tid, hvilket betyder at sugeevnen falder. Samtidig skal poserne udskiftes løbende. Alt det slipper man for med den nye løsning, og dermed sparer man energi og materialer”, siger Jan Nyholm Sørensen, teknisk supervisor i Simas Filters.

Hans Christian Bech Thøgersen, er bestyrelsesformand i Simas Filters. Han fortæller, at det nye filter også har en positiv betydning for indeklimaet:

”I en træforarbejdende virksomhed er der meget støv, uanset om man bruger et filter. Med den her løsning, bliver luften i produktionslokalerne renere, fordi den mere effektivt fjerner støvpartikler”.

Fra idé til marked

Der er mange led, der skal på plads, før Simas Filters står med et markedsklart produkt. Der er bl.a. gennemført en række test af cyklonfiltret i samarbejde med Teknologisk Institut. Her udfører Teknologisk Institut diverse test, der viser, hvordan løsningen virker i den virkelige verden. De måler alle partikler både inde i og ude i afkastet og det eksterne miljø i fabrikslokalet.

”I projektet har vi haft et tæt samarbejde med en virksomhed, hvor vi har testet løsningen i det miljø, den skal fungere i. Næste skridt er at teste yderligere hos andre virksomheder inden for træ. Det vil give os flere vigtige erfaringer, inden vi kommer på markedet med produktet”, fortæller Jan Nyholm Sørensen.

Coronakrisen har forsinket projektet, da det har sat en midlertidig stopper for nogle af testene. Men planen er at komme i gang igen ultimo juni og så er forventningen, at Simas Filters kan sælge den nye løsning om et til halvandet år.

”Når vi er på plads og har gjort os nogle erfaringer på det danske marked, så vil der også være store muligheder på eksportmarkeder. Jeg er sikker på, at med de skærpede miljøkrav både i Danmark og internationalt, så vil mulighederne åbne sig. Ingen tvivl om det”, siger Hans Christian Bech Thøgersen.

De gode danske muligheder for at få støtte til et udviklingsprojekt igennem fx Innovationsfondens Innoboosterprogram samt adgangen til ekstern ekspertise er for mange SMV’er helt afgørende for muligheden for at arbejde med innovation. Det slår Hans Christian Bech Thøgersen fast:

”Vi er ikke en kæmpe virksomhed, men en mindre SMV, der gerne vil udvikle os på både produkt- og processiden. Det er nødvendigt for at være en del af fremtiden. Men vi kan umuligt have alle kompetencer hos os selv. Vi er en teknisk virksomhed med teknisk tunge medarbejdere, men vi har ikke alle kompetencer selv. Derfor kan vi ikke drive udviklingsprojekter på egen hånd, og hvis alt skulle foregå på rent kommercielle vilkår, så ville det være svært for ikke at sige umuligt”.

Første, men ikke sidste gang

Det er første gang, at Simas Filters er med i et Innovationsfondsprojekt, og projektet har givet lyst til mere. Udover det projekt, de har gang i nu, så har de yderligere 2-3 ideer til udviklingsprojekter, der ikke kun handler om træindustrien, men andre industrier. Disse ideer har også både en grøn og en miljømæssig gevinst – og vil kræve adgang til eksterne specialistkompetencer.

”Vi har fået stor interesse for at være med i FoU-projekter, så det første bliver bestemt ikke det sidste. Vi har haft et fantastik godt samarbejde med Teknologisk institut, og det har været meget lærerigt. Hvor jeg har fokus på nogle punkter, så har de en anden erfaring, de kan spille ind med. De er involveret i en række andre projekter, hvor de kan hente viden fra. Derfor kan de give nogle rigtig gode input, som driver projektet sikkert frem”, siger Jan Nyholm Sørensen.

Mere end en filterleverandør

Grundlæggende har det været et kendetegn for virksomheden, at den aldrig kun har opfattet sig selv som en filterleverandør, men som en der har ekspertise og kompetencer til at give individuelle løsninger til kunderne.

”Den tilgang ligger i vores DNA. Vi er meget nysgerrige på, hvordan vi kan gøre vores virksomhed bedre, og det er meget sjovere at arbejde på den måde. Man får et kick af at arbejde med nye løsninger og få ting til at lykkes”, slår Hans Christian Bech Thøgersen fast.