Sammen med Træinformation og Artelia, er DBI nu klar til at lancere en ny vidensbank med data og dokumentation for biogene byggematerialers brandegenskaber. Håbet er, at man gennem denne vidensdeling kan afhjælpe fx dokumentationsudfordringer, og på den måde accelerere den grønne omstilling af byggebranchen.

Hvorfor skal vi bruge en BrandBank?

Det er helt afgørende, at klimaaftrykket i byggebranchen reduceres, og det kræver bl.a. en øget brug af biobaserede materialer. Men det er ikke uden forhindringer. En af de største barrierer for at anvende flere biobaserede byggematerialer er manglen på tilgængelig viden og dokumentation om deres brandmæssige egenskaber. Det bliver hurtigt dyrt og tidskrævende, hvis alle produkter skal brandtestes og dokumenteres.

“Vi ser en stor interesse for biogene materialer, og flere proaktive aktører har udført brandtests over de seneste år med positive resultater, der udfordrer vanetænkningen. Men de gode erfaringer bliver ikke nødvendigvis delt i branchen og gjort til fælleseje, som kan lette dokumentationsbyrden og dermed fremme de mere biogene løsninger”. Det er budskabet fra Steffen Maagaard, der er markedschef for energidesign, bæredygtighed & Indeklima i Artelia.

For at tackle denne udfordring har Træinformation, Artelia og DBI slået sig sammen for at samle, analysere og dele eksisterende brandtestresultater fra både ind- og udland. Resultatet bliver vidensportalen ‘BrandBank’, hvor byggebranchen kan finde både inspiration og adgang til vigtig dokumentation, der kan gøre vejen til mere biogene løsninger lettere. Formålet er at skabe bedre forudsætninger for, at flere kan tage del i dialogen om, hvordan man fremmer de biogene løsninger uden nødvendigvis at have en dyb brandteknisk indsigt.

Den mere langsigtede plan med BrandBanken er at bruge den indsamlede viden til at identificere manglende data og dokumentation. På den måde identificeres videnshuller, hvor der fortsat er behov for brandtests. Projektet sigter også mod at fjerne regulatoriske hindringer, så fremtidig lovgivning ikke hæmmer biogent byggeri.

Alle vinder når data gøres tilgængeligt

DBI hjælper ofte med brandtests og ser potentiale i at dele resultater med branchen. Dette kan muliggøre billigere brandtekniske bedømmelser. Projektet vil også inddrage internationale resultater, som DBI kan vurdere for relevans i Danmark.

“Alle er vindere, når data om brandegenskaber bliver gratis tilgængelige. Danskerne får brandsikre byggerier, og branchen undgår en række dyre brandtests og kan få biogene produkter hurtigere på markedet. Men den allerstørste vinder er klimaet, fordi projektet er med til at vise, at bæredygtighed godt kan rime på brandsikkerhed”, siger Christian Fundby Schou, der er leder af Advanced Product Development i DBI.

Projekt ’BrandBank’ starter i januar 2025, og er støttet af Realdania, Dansk Træforening, Træ i byggeriet, Træ- og møbelindustrien, Træelementforeningen, Kauffeldt Fond/ Keflico, Spærfabrikantforeningen, brancheforeningen for biobaserede isoleringsmaterialer og Uddannelses- og Forskningsstyrelsen via DBI’s resultatkontrakt.

Læs mere her

Foto: DBI