EU-projektet RePower skal gennem mikro-elnet drevet af vedvarende energi og lokale landbrugsressourcer elektrificere områder, som i dag ikke har adgang til et elnet. Initiativet vil afhjælpe den globale udfordring med knap 800 millioner mennesker uden adgang til strøm.
På globalt plan mangler næsten 800 millioner mennesker adgang til elektricitet. Et nyt modulært plug-and-play mikro-elnet kan være med til at ændre dette. Mikro-elnettet, som drives af solceller, biomasse, batterier og termisk lagring, skal sikre strøm til 20.000 indbyggere i afsidesliggende områder af Afrika. Målet er, at udviklingslande og afsidesliggende områder kan blive selvforsynende med energi.
I RePower-projektet leder Teknologisk Institut arbejdet med at optimere, teste og validere de nye mikro-elnet. Disse små, lokale energisystemer er uafhængige af det traditionelle elnet. Med laboratoriefaciliteten EnergyFlexLab kan Teknologisk Institut teste både enkeltkomponenter, styringselektronik og det komplette mikro-elnetsystem på dansk jord, inden det transporteres til Afrika til demonstration.
“I EnergyFlexLab kan vi grundigt optimere, teste og validere mikro-elnet-konceptet, før vi indsætter det på tre forskellige lokaliteter i Afrika. Vi inviterer også det tekniske personale, som skal betjene det nye mikro-elnet, til Danmark, hvor de bliver undervist i, hvordan de skal håndtere det optimalt”, siger Lars Overgaard.
Til gavn for både klima og lokalsamfund
De nye mikro-elnet bliver udrullet og demonstreret i Madagaskar, Niger og Senegal, mens lignende systemer forberedes i Ghana. Flere afrikanske lande har længe haft et behov for mere decentrale energisystemer, fordi det nationale elnet både er ustabilt og langt fra dækker det afrikanske kontinent. Det har medført, at vækst og udvikling går i stå for indbyggere i afsidesliggende områder.
“RePower vil styrke afrikanske off-grid samfund til at drive deres egen udvikling gennem produktiv brug af energi. Projektet baner vejen for at kunne gå ud over traditionel elektrificering for at fremme reel økonomisk vækst, siger Moses Mengu”, projektleder på Teknologisk Institut.
Ud over solceller og batterier anvender det ene mikro-elnet, som installeres på Madagaskar, lokal biomasse som energikilde. Løsningen omdanner landbrugsrester, såsom risskaller og risstrå, til elektricitet, varme og bundet kulstof, der kan forbedre landbrugsjorden. Denne metode har også klimagevinster som en alternativ form for carbon capture.
Foruden klimagevinsten skaber løsningen også flere lokale arbejdspladser, da behovet for logistik, oplagring, tørring og drift kræver lokale hænder, hvilket er afgørende for både lokalsamfundets opbakning og vækst.
RePower-projektet har modtaget støtte fra EU´s Horizon Europe-rammeprogram for forskning og innovation.
Foto: Africa GreenTec
Seneste aktuelt
9. oktober 2024
Kan teknologien afhjælpe personalemangel i kommunerne?
9. oktober 2024
AI-software hjælper produktionsvirksomheden C.C. Jensen
9. oktober 2024