Små og mellemstore virksomheder skal blive bedre til at se mulighederne for at samarbejde om innovation. Det vil en ny indsats bidrage til.

Innovationsfonden og de syv GTS-institutter vil gerne have flere små og mellemstore virksomheder til at benyttet deres tilbud om at styrke innovation igennem anvendelse af ny teknologi. Derfor er de gået sammen om at ansætte seks regionale Innovation Officers, der vil have fast base i erhvervshusene for at komme tættere på virksomhederne. Placeringen i erhvervshuset sikrer en hurtig vej ud til dem, som Innovationsfonden og GTS ikke når igennem de sædvanlige kanaler.

I Erhvervshus Midtjylland er det Pia Storvang, der skal varetage rollen som Innovation Officer med arbejdsplads i Aarhus. Pia har en baggrund som ph.d. i innovationsledelse og har tidligere været arkitekt og seniorkonsulent inden for miljø og bæredygtighed. De sidste 12 år har Pia arbejdet på forskellige forskningsprojekter inden for ledelsesudvikling, bæredygtig innovation og generationsskifte i forskellige typer af SMV’er. Pia glæder sig meget til opgaven og ser frem til at styrke synligheden om GTS-institutternes og Innovationsfondens tilbud i det midtjyske.

”Jeg glæder mig til at komme i dialog med de midtjyske virksomheder om, hvordan de kan indgå i et samarbejde om innovation. Det kan fx handle om grøn teknologiudvikling, life science, sundhed eller velfærdsteknologi. Det bliver helt sikkert spændende at styrke den lokale erhvervsservice yderligere sammen med mine nye kollegaer i erhvervshuset”, siger Pia Storvang.

PASCHAL Danmark A/S har glæde af vidensamarbejde

En af de virksomheder, der allerede har haft glæde af et samarbejde om innovation, er PASCHAL Danmark A/S, der bl.a. udlejer materiel til understøtning (stilladser) af motorvejsbroer. Virksomheden er beliggende i Aarhus og Glostrup og har 35 medarbejdere. Med støtte fra en Innobooster fra Innovationsfonden og i samarbejde med GTS-instituttet Alexandra Instituttet har virksomheden udviklet en app, der med hjælp fra Augmented Reality (AR), kunstig intelligens og LIDAR visualiserer montering af stilladser

”Det giver en fantastisk mulighed for automatiseret kontrol af de enkelte færdig monterede stilladsdele. En klar fordel i en bro-understøtning med 40.000 enkelte stilladsdele”, fortæller Jim Koldborg, PASCHAL Danmark A/S.

Nørdernes frokoststue

For en mindre virksomhed er det ofte afgørende at have adgang til både finansieringsmuligheder igennem Innovationsfondens programmer og til et vidensamarbejde med et GTS-institut.

”Vi har nu været igennem tre visionære Innobooster-projekter. I samarbejde med Alexandra Instituttet kan vi afprøve nye vinkler, trykprøve ting og fejle hurtigt. Det betyder, at vi hurtigt kommer ud med en løsning, der virker i virkeligheden. Det er med andre ord både lærerigt og effektivt at samarbejde med GTS. Den viden virksomheder har adgang til hos GTS-institutterne, og den tilgang institutterne har til de bedste hjerner inden for den allernyeste teknologiudvikling og anvendt forskning, får man ingen andre steder. Derfor anser jeg institutterne for at give mig adgang til ”nørdernes frokoststue” hvor nye teknologier, ideer og muligheder hurtigt kan italesættes, testes og afprøves i ét hus, siger Jim Koldborg.

Virksomheder med et innovationspotentiale

Den fælles indsats har især fokus på virksomheder, der har et innovationspotentiale, men som endnu ikke er kommet i gang med at forløse det. De skal blive klogere på mulighederne for at indgå i et samarbejde om innovation og for at hente finansiering. Derudover giver den nye indsats erhvervshusenes forretningsudviklere bedre forudsætninger for at vejlede om de tilbud, der findes i Innovationsfonden og GTS.

Erhvervshus Midtjylland glæder sig over det tættere samarbejde med Innovationsfonden og GTS.

”Vi forventer, at indsatsen fører til, at endnu flere lokale virksomheder griber mulighederne for at udvikle sig ved at anvende ny viden og teknologi. Det styrker konkurrenceevnen og skaber lokale arbejdspladser, siger Henrik Skou Pedersen, chefkonsulent, Erhvervshus Midtjylland”.

For yderligere information og citater kontakt:

Ole Sinkjær, Vicedirektør i Innovationsfonden og chef for Innobooster Plus, 27 52 11 22
Ragnar Heldt Nielsen, direktør i GTS-foreningen, 45 16 26 20
Pia Storvang, regional Innovation Officer, 61 90 50 88
Henrik Skou Pedersen, Erhvervshus Midtjylland, 40 30 05 90

Fakta

Om Innovationsfonden
Innovationsfonden skaber gode rammer for landets iværksættere, forskere og virksomheder, så de kan udvikle innovative og levedygtige løsninger på samfundets konkrete udfordringer. Det sker igennem investering i en lang række projekter over hele Danmark.

GTS-institutterne
GTS-institutterne er en del af samfundets indsats for at skabe de bedste betingelser for innovation i dansk erhvervsliv. GTS-institutterne tilbyder en kæde af teknologiske kompetencer, der rykker grænsen for, hvad der er muligt for virksomheder i hele landet.

Regionale erhvervshuse
Der er oprettet seks erhvervshuse fordelt ud over landet. De fungerer som knudepunkter for erhvervsfremme og skaber en samlet regional indgang for virksomheder, der gerne vil udvikle sig og have adgang til ny viden.

De nye Innovation Officers er:
• Erhvervshus Hovedstaden: Marie Friis Madsen.
• Erhvervshus Fyn: Michael Wehner Rasmussen.
• Erhvervshus Sjælland: Anette Høgh Sonnichsen.
• Erhvervshus Nordjylland: René Bang Madsen.
• Erhvervshus Sydjylland: Mikkel Johansen.
• Erhvervshus Midtjylland: Pia Storvang.

Foto: Pia Storvang