Kan matematiske modeller optimere energieffektiviteten? Udviklingsprojektet EASY-E har sammen med en række virksomheder vist, hvordan køle- og varmeelementer kan formes og omplaceres, så de forbedrer energieffektiviteten og derved mindsker CO2-emisioner i industrien.
Efter tre og et halvt års forskning og udvikling kan projektet EASY-E nu præsentere lovende resultater. Ved hjælp af matematiske modeller har projektet åbnet op for nye muligheder inden for termisk topologioptimering (TTO), som har til formål at optimere designet af komponenter til opvarmning og afkøling.
“EASY-E-projektet viser, at der er store besparelser at hente, hvis man også inkorporerer det fremtidige energiforbrug som en faktor, når man designer termiske komponenter. Det betyder, at man med relativt små ændringer kan mindske klimaaftrykket for store maskiner betydeligt”, siger Ellen M. J. Hedegaard, forretningsleder på Teknologisk Institut og projektleder i EASY-E.
Ved at anvende matematiske modeller blev virksomhederne præsenteret for forslag til, hvordan de kunne udforme og omplacere køle- eller varmeelementerne for at maksimere energieffektiviteten. For nogle af deltagerne resulterede dette i en forbedring af energieffektiviteten med hele 20 procent.
Tilgængelighed er nøglen til de store potentialer
Selvom modellerne har vist lovende resultater, kræver de stadig finjustering og tilpasning til specifikke virksomhedsbehov. Derfor er vejledning fra eksperter, der er fortrolige med systemet, afgørende på det nuværende stadie.
Men målet er at gøre teknologien tilgængelig, så den kan integreres bredt i industrien og også bruges af ingeniører uden ekspertviden.
“På sigt ønsker vi at udvikle software, som kan tilgås fra en normal computer, og som enhver ingeniør kan lære at bruge. På den måde kan vi gøre energieffektiv TTO tilgængeligt for en meget bred målgruppe. Vejen dertil kræver videreudvikling. Derfor vil vi forsøge at påbegynde et nyt projekt, der skal fortsætte, hvor EASY-E slap”, siger Ellen M. J. Hedegaard.
EASY-E er støttet af EUDP – Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram
Foto: Teknologisk Institut
Seneste aktuelt
13. september 2024
Stort dansk tale-datasæt frigivet
13. september 2024
En styrket europæisk konkurrenceevne kræver investering i innovation
13. september 2024
Konference: Kunstig intelligens i fødevareindustrien
11. september 2024