MC Uldall Maskinfabrik, som producerer rør til fødevaresektoren, oplevede udfordringer med huller og ridser i både svejsninger og rørenes overflade. I et MADE Demonstrationsprojekt lykkedes det dem at identificere og eliminere kilden til fejlene.

Da det var allerværst, var det op mod 70 pct. af rørene hos MC Uldall Maskinfabrik, der havde små huller og ridser. Rørene skulle bruges til en krydsvarmeveksler i fødevareindustrien og størstedelen af fejlene blev opdaget i maskinfabrikkens kvalitetskontrol.

Andre fangede underleverandøren, som forkromer indersiden af nikkelrørene. For krom binder ikke i huller og ridser, og når det ikke sker, opstår der huller i belægningen, så fødevaren kan komme i kontakt med nikkel, hvilket er det forkromningen skal forhindre.

”Vi forsøgte at finde og rette årsagerne til fejlene, men i starten var det som om, der bare opstod et nyt problem, hver gang vi havde fået løst ét,” siger Casper Lysdal Rosvall, som er teknisk chef hos MC Uldall Maskinfabrik.

Analyser og laboratorieundersøgelser

Derfor blev produktionsvirksomheden fra Skanderborg medlem af MADE, hvor udfordringerne med rørene blev omdrejningspunkt for et MADE Demonstrationsprojekt med FORCE Technology.

De små huller opstod typisk i svejsningerne. Dels i rørets langsgående svejsning, som underleverandøren af røret udfører, dels i de svejsninger, som MC Uldall Maskinfabrik selv udfører, når de svejser flanger i rustfrit stål på røret.

Sidstnævnte huller havde MC Uldall Maskinfabrik stort set selv elimineret ved at justere svejseprocessen, inden FORCE Technology kom på banen i MADE projektet.

”Vores gennemgang af deres svejseprocedure viste da også, at de har godt styr på den del. Desuden lavede vi laboratorieundersøgelser af metallets mikrostruktur i et af de rør, som havde fejl, ligesom vi analyserede fotomateriale fra MC Uldall Maskinfabrik, som viste huller og ridser i andre rør,” siger Johan Braüner Nielsen, specialist i Materials Consultancy hos FORCE Technology.

Justeringer i produktionsprocessen

På den baggrund kom FORCE Technology med en række anbefalinger, hvoraf MC Uldall Maskinfabrik har arbejdet videre med flere af dem.

En af løsningerne var påføring af et ekstra nikkellag inden forkromningen. Dels for at fylde de små huller og ridser, dels for at lægge et ekstra lag uden på svejsningen, fordi dens materialemikrostruktur i sig selv kan efterlade huller i forkromningen. Ifølge Casper Lysdal Rosvall kan den løsning ikke svare sig økonomisk. Til gengæld har MC Uldall Maskinfabrik justeret både den spåntagende bearbejdning – altså processen, som gør røret helt rundt indvendigt – og den efterfølgende honing – den indvendige slibning af røret.

”I en produktionsproces som denne er det enormt svært at sætte fingeren på de præcise årsager til problemerne, men vi har justeret forskellige ting, som tilsammen har haft effekt,” siger Casper Lysdal Rosvall.

Læs mere her

Foto: MC Uldall Maskinfabrik