Dansk Retursystem sorterer og genanvender materialerne fra danskerne. Men i deres sorteringsarbejde sniger der sig en gang imellem fejl ind, fordi flasker eller dåser ender det forkerte sted.

Konsulent ved Teknologisk Institut Thomas Giselsson har hjulpet med at fjerne fejlene, ved hjælp af kamerateknologi og kunstig intelligens.

”Når vi har afvigelser i vores kvalitet, så er det typisk, at vi har noget af vores plast, der ender i vores aluminium eller noget af vores aluminium, der ender i vores plast,” fortæller fabrikschef hos Dansk Retursystem, Martin Udengaard Olesen.

Samarbejdet blev en del af et større Odense Robotics-projekt, ROBOSORT, hvor Teknologisk Institut, Dansk Retursystem, Aarhus Universitet, Dansk Affaldsminimering og Makeen Energy er samarbejdspartnerne. Projektet går ud på at automatisere affaldsstrømme.

Gør fejlfinding nemmere

Teknologisk Institut har benyttet sig af kamerateknologi og kunstig intelligens til at hjælpe Dansk Retursystem med et digitalt overvågningssystem, som kan hjælpe dem med at opdage og kvantificere fejlsorteringer.

”Når vi laver vores billedanalyse, anvender vi kunstig intelligens – en deep learning-model, der er i stand til at detektere plastikflasker i en affaldsstrøm bestående primært af aluminiumsemballager. I forhold til den grønne omstilling er det her et værktøj, som kan lave en bedre genanvendelse af materialer, fordi vi kan finde dem i affaldsstrømmen, fortæller Thomas Giselsson, konsulent ved Teknologisk Institut.

Systemet er altså blevet trænet til at kunne identificere plastikflasker på en baggrund af aluminiumsdåser.

”Det her system har den fordel, at det er sikkert, at vi overvåger online, når der er fejl. Det vil sige, at vi opdager fejlene med det samme. Så i stedet for at jeg har 20 baller, hvor der er plast i, så har jeg måske fanget det, inden den første balle er lavet,” fortæller fabrikschefen hos Dansk Retursystem.

Rundvisning hos Dansk Retursystem

Teknologisk Institut har i samarbejde med Dansk Retursystem udarbejdet en video, hvor du kan komme med på tur rundt omkring i fabrikken. I videoen får du et indblik i sorteringsprocessen, og fabrikschef Martin Udengaard Olesen sætter nogle ord på de problemer der opleves, og hvordan man forsøger at løse dem.

Du kan læse mere og se videoen her

Foto: Teknologisk Institut