Harpiks i knaster gør træets brandtekniske egenskaber uforudsigelige, hvilket skaber udfordringer i byggeriet. Projektet KNAST har undersøgt, hvordan frasorteret træ med mange knaster kan opnå brandklassifikationen B-s1,d0 og bruges til højværdiprodukter.
Knaster i træ er en udfordring, når det kommer til brandsikkerhed. Knasterne kan indeholde harpiks, der tilfører ekstra energi til ilden og øger røgudviklingen, hvilket gør det svært at opnå de nødvendige brandklassifikationer, som kræves i byggeriet. Det har projektet KNAST, ledet af DBI i samarbejde med A:GAIN, Burnblock og Overgaard Wood, forsøgt at finde løsninger på.
Formålet med projektet var at undersøge, hvordan frasorteret træ med mange knaster kan bruges til højværdiprodukter som akustiklameller og samtidig leve op til brandklassifikationen B-s1,d0.
“Knaster tilføjer en unik æstetik og kan være med til at give byggematerialer karakter. Men for at kunne udnytte det i stor skala skal vi finde en metode til at håndtere de udfordringer, som knasterne giver, især i forhold til brand,” forklarer Morten Risom, Head of Material Innovation hos A:GAIN.
Fem testrunder gav vigtig indsigt
Projektet gennemførte fem testrunder for at undersøge, hvordan knaster påvirker træets brandegenskaber, og hvilke løsninger der kan imødegå udfordringerne. Resultaterne viste, at træ med mange knaster har højere røgudvikling og frigiver mere energi under brand, hvilket gør det svært at opnå den ønskede brandklassifikation.
“I de første testrunder havde vi valgt træ med ekstra mange knaster for at undersøge de maksimale udfordringer. For vi ville forstå, hvor meget knaster kan påvirke brandegenskaberne under ekstreme forhold,” siger Christen Kjer-Hansen, projektleder hos DBI.
Selvom projektet ikke nåede målet om at opnå B-s1,d0, har det skabt ny viden, der kan bruges i fremtidige undersøgelser.
“Knasterne er langt fra ens. Nogle indeholder store mængder harpiks, mens andre er næsten neutrale. Koncentrationen af harpiks kan være afgørende for, hvor meget røg og energi der frigives,” forklarer Christen Kjer-Hansen.
Fremtidig forskning nødvendig
KNAST-projektet har vist, at det er muligt at arbejde med frasorteret træ med knaster, men det kræver yderligere forskning og flere tests at finde en skalérbar løsning, der kan håndtere de brandtekniske udfordringer.
Projektet løb fra oktober 2023 til 2024 og blev finansieret af WE BUILD DENMARK gennem Uddannelses- og Forskningsministeriet.
Læs mere om projektet KNAST og dets resultater.
Foto: DBI
Seneste aktuelt
15. marts 2025