Teknologisk Institut har fået robotter til at arbejde sammen hos Vestas ved hjælp af fremtidens digitaliseringsmuligheder. Det betyder, at mobile robotter fungerer som de stationære robotters forlængede arm.

På fremtidens fabrikker vil robotter og teknologi spille sammen i en grad, vi næsten ikke kan forestille os i dag. Begrebet er døbt Industri 4.0, og er en betegnelse for en udvikling af produktionsteknologien, der giver nye automationsmuligheder og gør produktionen intelligent på en helt ny måde.

Et eksempel på denne udvikling kan man finde hos Vestas Assembly i Ringkøbing, hvor Teknologisk Institut i samarbejde med Technicon har demonstreret, hvordan man allerede er i stand til at få forskellige robotenheder til at spille sammen på en helt ny måde. En mobil robot kan således snakke sammen med de øvrige robotter i produktionen og tage sig af de logistiske opgaver.

– Potentialet for mobile robotter i vores produktion ligger i hjælpen med tunge løft, i at vi kan producere i weekenden og uden for normal skift, og i at robotterne kan hjælpe os med at køre emner ud til de forskellige arbejdsstationer, fortæller PEX Coordinator Kim Langhoff fra Vestas.

Mobile robotter skaber sammenhængskraft

De nye intelligente produktionsmuligheder er i høj grad kommunikations- og datadrevne, hvilket gør det muligt for robotterne at tale og arbejde sammen.

– Igennem den teknologi, vi har på Teknologisk Institut, er vi i stand til at tage mobile platforme, industrirobotter, robotarme og andet automationsudstyr og få det til at snakke sammen. Det betyder, vi har en fordel i at kunne opbygge komplekse automationsscenarier – både ift. produktionsprocesser, logistikflow, til at få det til at gå op i en højere enhed og til at arbejde sammen, uddyber sektionsleder Lars Dalgaard fra Teknologisk Institut.

Demonstrationen hos Vestas i Ringkøbing viser, at virksomheden kan se frem til øget effektivitet og kvalitet i deres produktion, men vigtigst af alt, så kan man hos Vestas se nye muligheder i robotteknologien.

– Det, at vi nu kan få flere robotteknologier til at spille sammen, gør at vi bliver mere konkurrencedygtige, at vi får vores takttid ned for en mølle, så vi kan levere den hurtigt ud, samt at vi kan højne vores kvalitet, konkluderer PEX Coordinator Kim Langhoff fra Vestas.

Robotterne kan mere end vi tror

Projektet hos Vestas har dokumenteret, at teknologierne nu er ved at være så modne, at man efterhånden kan tænke i helt nye automationsmuligheder.

– Industri 4.0 handler om at udnytte nutidens digitale teknologier til at sikre samspillet mellem de forskellige enheder og den data, der findes i produktionen. Hos Vestas har vi udnyttet en række af de moderne digitale teknologier til netop at sikre samspillet mellem en produktionsrobot, som er styret af data, og koble den sammen med en mobil robot, som også bruger data til at vide, hvor den skal hente materialet henne og til at lave hele fabrikslogistikken, afrunder Anders Billesø Beck fra Teknologisk Instituts Center for Robotteknologi.

Du kan læse mere og se en video af robotterne i aktion her