For første gang skal et kraftvarmeværk omdannes til et innovativt, grønt energisystem, og det sker på dansk jord. Bornholms Energi & Forsynings kraftvarmeværk på havnen i Rønne er valgt som centrum for et europæisk demonstrationsprojekt. Her vil Teknologisk Institut i samarbejde med en række partnere udforske mulighederne for at anvende avanceret teknologi til lagring af sol- og vindenergi.
Når vi bevæger os mod en fossilfri fremtid, bliver konventionelle kraftvarmeværker i Europa udfaset. På Bornholm vil kraftvarmeværket hos Bornholms Energi & Forsyning i Rønne nu blive centrum for et innovativt demonstrationsprojekt, 2LIPP, der også går under navnet “Second Life for Power Plants”. Her vil et avanceret hybridt energilagringssystem blive afprøvet for at stabilisere elnettet, forbedre forsyningssikkerheden og muliggøre en større integration af vedvarende energikilder som sol og vind.
“Det, vi arbejder på i EU-projektet 2LIPP, er at finde en løsning, der både bevarer kraftværkernes værdi og erfaringer. Samtidig skal de indgå i en grøn omstilling uden at gå på kompromis med elnettets stabilitet. Vi genbruger dele af kraftvarmeværkets oprindelige teknologi, herunder dampturbine, generator, kontrolsystemer samt tilslutning til el- og fjernvarmenet, mens en ny blok med nye lagringsteknologier tilføjes”, fortæller Katharina Brarup Schäfer, konsulent på Teknologisk Institut.
Bringer forskellige teknologier i spil
Projektets formål er i høj grad at arbejde med, hvordan teknologier til energilagring kan bringes i anvendelse. Og her er særligt tre innovative teknologier på tegnebrættet. Den første teknologi består af lagring af energi i flydende hydroxidsalt, som er en billig og effektiv metode. Den anden er brugen af genbrugte bilbatterier, der repræsenterer en miljøvenlig og omkostningseffektiv tilgang. Og den sidste teknologi er et højteknologisk svinghjul, der udgør en energilagringsenhed, som bruger roterende masse til at lagre og afgive energi. Det fungerer ved at omdanne elektrisk energi til kinetisk energi og derefter tilbage til elektricitet, når det er nødvendigt.
“Vi udnytter forskellige lagringsteknologier for at skabe en fleksibel og robust løsning, der kan levere grøn energi tilbage til elnettet. Det handler om at kunne lagre overskydende energi fra fx vind og bruge den senere, når produktionen fx på grund af vejrforholdene, ikke dækker efterspørgslen”, forklarer Katharina Brarup Schäfer.
Den integrerede energilagringsløsning styres af energistyringssystemet (EMS), der balancerer udbud og efterspørgsel på både varme og elektricitet. Systemet gør det muligt for kraftværker at støtte elnettet med en høj andel vedvarende energi uden at gå på kompromis med forsyningssikkerheden.
Teknologierne driver ikke blot den grønne omstilling i energisektoren, men har også økonomiske fordele for den europæiske energisektor. Beregninger viser, at løsningen kan bevare værdier op til 1,2 milliarder euro i aktiver, som ellers ville gå tabt med udfasningen af kraftvarmeværker. Derudover er der et stort potentiale for at opgradere op til 500 GW af den nuværende energikapacitet på kraftværker i Europa.
2LIPP-projektet er støttet af EU’s Horizon-program og involverer flere nationale og internationale partnere, herunder Teknologisk Institut, Energy Cluster Denmark, der er projektleder, Bornholms El-produktion A/S, Fraunhofer-Gesellschaft og DTU.
Foto: Teknologisk Institut
Seneste aktuelt
11. december 2024