Strømpevirksomheden Dear Denier fra København har gennem Virksomhedsprogrammet udviklet en bæredygtig teknologi til at genanvende strømpebukser. Teknologien er ikke bare et godt bud på en løsning på en klimaudfordring, men på længere sigt også en god forretning. 

Et samarbejde med forskere og eksperter på Teknologisk Institut har gjort det muligt for Katrine og Frederik Drost Lewinsky og deres medarbejdere i strømpevirksomheden Dear Denier at udvikle en teknologi, der kan genanvende kasserede strømpebukser.

Også mindre virksomheder kan udvikle unik teknologi, der kan danne grundlag for nye forretningsområder i den grønne omstilling. Og får de den rette støtte undervejs, kan potentialet vise sig at være rigtig stort.

Sådan lyder historien om strømpevirksomheden Dear Denier fra København, som udvikler og sælger strømpebukser. Dear Denier er godt på vej mod en milepæl inden for bæredygtig produktion: At skabe bæredygtigt materiale af kasserede strømpebukser, der er så godt, at det kan blive til en ny råvare.

Løsning skabt i samarbejde med Teknologisk Institut

Det teknologiske gennembrud er skabt i et demoanlæg, som Dear Denier har udviklet i samarbejde med forskere på Teknologisk Institut. Samarbejdet er skabt med hjælp fra Virksomhedsprogrammet, som Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse igangsatte i 2021 med 600 mio. kr. fra REACT-EU.

I programmet har Dear Denier fået hjælp via SMV:Grøn, der understøtter SMV’er med planer om at skabe vækst og indtjening via grøn og cirkulær omstilling. SMV’erne kan få 50.000 kr. eller 150.000 kr. til at komme i gang eller videre med virksomhedens grønne planer.

For Frederik Drost Lewinsky, der driver Dear Denier med sin hustru Katrine Drost Lewinsky, skaber den nye teknologi en win-win-situation:

”Op mod seks milliarder par strømpebukser kasseres hvert eneste år. De ryger i forbrændingen og skaber en masse CO2. Vores nye teknologi er et af de mest ambitiøse indsamlings- og genanvendelsesinitiativer, der er set i strømpeindustrien. Og kan vi samtidig skabe en forretning på genanvendelse, er vi på vej derhen, hvor vi gerne vil.”

Virksomhedsprogrammet er et landsdækkende projekt med fem spor, som drives af erhvervshusene. Siden programmets start i 2021 har over 7.000 virksomheder søgt om hjælp til grøn omstilling, digitalisering, vækst og eksport.

Dette er et uddrag. Du kan læse den fulde artikel hos Erhvervsfremmebestyrelsen her

Læs mere om Virksomhedsprogrammet her

Foto: Darewhan Amin