Et nyt forskningsprojekt skal udvikle et biologisk lægemiddel, der repræsenterer en helt ny tilgang inden for kræftbehandling. Bioneer er en del af projektet, hvor der arbejdes på udviklingen af antistoffet CYM-001, der kan hjælpe kroppens eget immunsystem i bekæmpelsen af kræftceller.

Hvert år dør der omkring 1300 mænd i Danmark af prostatakræft. Det gør sygdommen til den næst-hyppigste kræftrelaterede dødsårsag hos mænd kun overgået af lungekræft.

Forskning på kræftområdet har i mange år været højt prioriteret, men på trods af dette eksisterer der i dag kun begrænsede behandlingsformer. Særligt de non-immunogene (kolde) tumorer er der i dag ingen effektive behandlinger imod. Denne type tumor er bl.a. den, man ser i prostatacancer.

I det nye forskningsprojekt er Syddansk Universitet, Forskningsenhed for Klinisk fysiologi og nuklearmedicin, Bioneer A/S, og Cymab ApS gået sammen om at lave om på dette, og Innovationsfonden støtter projektet med 12,3 mio. kr.

Sætter ind mod prostatacancer

Målet for projektet er i første omgang at udvikle en behandling mod kolde tumorer inden for metastatisk prostatacancer.

Molekylet, CYM-001, der ejes af Cymab ApS, er et såkaldt bispecifikt antistof. Det vil sige, at antistoffet stimulerer kroppens egne immunceller og målretter dem direkte mod tumoren. Netop dette kan være et afgørende værktøj i bekæmpelsen af kræftceller.

“Vi arbejder på nye metoder, hvorpå vi kan forbedre cellelinjerne til at producere mere effektivt, samt til at kunne producere mere komplekse proteiner. Vi ser frem til at samarbejde i projektet omkring denne nye type behandling af prostatakræft”, siger Christian Clausen, CSO, Bioneer A/S.

Et stort skridt i kræftbehandlingen

Selvom fokus for projektet i første omgang er på behandlingen af prostatacancer, så er potentialet i behandlingsformen stort. Hvis det videnskabelige rationale holder hele vejen til klinikken, er forventningen, at konceptet kan anvendes på tværs af mange kræftformer og kan dermed blive en banebrydende tilgang på området.

CYM-001 har potentiale til at være det første produkt af en ny klasse af biologiske lægemidler, der øger mængden og effekten af immunceller i tumor og dermed er effektive til kræftbehandling, hvor den eksisterende immunterapi ikke slår til.

Projektets partnere skal sammen udvikle en lægemiddelkandidat, der er klar til at indsende ansøgning for klinisk udvikling inden for 12 måneder efter projektets afslutning.

Læs mere om de nye forskningsprojekt her

Foto: Unsplash