Virksomheden MRN har i et MADE Demonstrationsprojekt sammen med Teknologisk Institut undersøgt muligheden for at automatisere kvalitetstjek med kameraer og kunstig intelligens. Detektering af labels på net med løg fik virksomheden til at se nye potentialer i teknologien.

Vi kender det alle fra det lokale supermarked. Ekspedienten vender og drejer nettet med løg, men jagten efter en stregkode er forgæves, og ekspedienten må ned i grøntafdelingen i den anden ende af butikken for at finde et, hvor label er intakt.

Producenten af pakke- og palleteringsrobotter og -løsninger MRN har i et MADE Demonstrationsprojekt fået hjælp af Teknologisk Institut til at undersøge, om kameraer og kunstig intelligens kunne automatisere tjek af, om der er label på en vare.

Ifølge seniorkonsulent ved Teknologisk Institut, Carsten Panch Isaksen er det “svært at anvende traditionelle billedbehandlingsalgoritmer til at udføre de her kontroller, fordi de er så forskelligartede.”

Og her kommer kunstig intelligens ind i billedet i form af såkaldte AI-kameraer.

Fra løgnet til vaskemaskiner

Net med løg var første opgave for AI-kameraet, og det var en succes. Derfor udviklede MADE demonstrationsprojektet sig hurtigt til at omfatte andre udfordringer så som at spotte værdifuld elektronik i en bunke af fjernbetjeninger, batterier m.m. og til sortering af store emner som vaskemaskiner.

“Vi har fået nogle nye muligheder med kamera og kunstig intelligens, som vi har kunnet bruge til eksisterende kundegrupper, men også til nogle nye kundegrupper”, siger Mogens Rosenvang, der er direktør i MRN, om projektet.

Carsten Panch Isaksen fra Teknologisk Institut vurderer, at AI-kameraer kun vil få større anvendelsesområde i fremtiden.

“Potentialet for den her type kameraer, kommer vi nok til at se, bliver større og større i fremtiden. AI-kameraer sætter folk i stand til at udføre operationer, man ikke før har kunnet løse med traditionelle vision-kameraer”, siger han.

MRN er gennem projektet blevet klar til at gå i gang med teknologien.

“Vi er blevet klædt på til at gå videre ud i verden med det her”, fortæller Mogens Rosenvang.

Læs mere om samarbejdet og se en kort video, der introducerer teknologien her