Udvikling eller afvikling. Det er de to muligheder, virksomheder står med, mener CEO i BM Silo, Dorte Zacho Martinsen. Selv har hun valgt det første, og det sker i tæt samarbejde med GTS-institutter. 

Af Dorthe Sjøbeck Christiansen, informationschef i GTS-foreningen

”Det betyder ufatteligt meget for en virksomhed som min, at GTS-institutterne har så fagligt dygtige mennesker med dybe kompetencer inden for specifikke fagområder. De har hjulpet os videre og i gang med nye innovative aktiviteter – og så er de rigtig gode til at udfordre os i forhold til det, vi gør. Når et problem skal løses, så spørger de ud i deres kæmpestore netværk og henter brugbar viden hjem”, fortæller Dorte Zacho Martinsen.

Daglig drift tager opmærksomheden

Som mindre virksomhed er det nødvendigt at fokusere på den daglige drift, på medarbejderne og kunderne. Derfor kan forretningsudvikling være en udfordring, og det har Dorte Zacho Martinsen fuld forståelse for. Alligevel er virksomheder nødt til at finde tid til udvikling og her det godt, at det er muligt at få sparring ude fra.

”Som mindre virksomhed kan man godt tænke, at dét projekt, det går jeg i gang med, når der er to torsdage i en uge – og så når man aldrig frem til det. Derfor er det nødvendigt med eksterne samarbejdspartnere, der som GTS-institutterne kan skubbe en i gang”, siger Dorte Zacho Martinsen og fortsætter:

Alle virksomheder må på et tidspunkt beslutte, om de vil udvikle eller afvikle. Det gode er, at hvis man vil udvikle, så er der fantastiske muligheder i erhvervs- og innovationsfremmesystemet bl.a. hos GTS-institutterne. Og spørger du mig, så har man ikke råd til at lade være”, siger Dorte Zacho Martinsen.

Flere GTS-institutter i spil

Dorte Zacho Martinsen har benyttet Alexandra Instituttet til at få et generelt input til innovationspotentialet i virksomheden. Teknologisk Institut har bidraget med viden om robotteknologi og FORCE Technology har bidraget med en ny certificering af virksomhedens siloer. Desuden har BM Silo været igennem et udviklingsforløb med FORCE Technology i regi af Servitize.dk, hvor det handler om at forretningsudvikle igennem serviceinnovation. For BM Silo kom service til at handle om dataudtræk og udvikling af ”den intelligente silo”. Konkret er det sket ved at bygge et digitalt lag oven på de eksisterende siloer plus ved udvikling af en ny ”tørresilo”. Den første er allerede tilføjet virksomhedens salgsliste i januar i år, og de første ordrer er kommet ind.

”Med den intelligente silo får kunden via overvågning af det, der er inde i siloen, tilført data. Det kan være om fugt, temperatur, vægt m.m. og de kan forudse, om der kan gå forrådnelse i tingene, og hvad faren er, hvis de ikke gøre noget. Det giver også værdi for os, fordi vi kan produktudvikle ud fra faktiske data, og den viden kan vi bruge til at optimere vores måde at designe på”, fortæller Dorte Zacho Martinsen.

Ny viden styrker konkurrenceevnen

Den forretningsudvikling, som BM Silo løbende gennemfører, styrker virksomhedens konkurrenceevne lokalt og globalt. Den nye certificering gennemført af FORCE Technology har fx banet vejen for nye kunder og nye markeder.  Det skyldes ifølge Dorte Zacho Martinsen, at nogle kunder har fravalgt BM Silo, fordi de ikke havde certificeringen (EN1090).  Desuden betød certificeringen, at virksomhedens siloer kan godkendes som bygninger, når de stilles uden for.

”Med certificeringen kunne vi komme ind under byggeregulativet og dermed sælge til lande, hvor de siger, at en silo er en bygning. Vi har bl.a. fået nogle store internationale kunder, der før ikke ville snakke med os. Certificeringen gav ordrer med det samme – vi fik certificeringen, og så var ordren i hus et minut efter”, siger Dorte Zacho Martinsen.

Effekt af GTS-samarbejder

Når Dorte Zacho Martinsen bliver spurgt om effekten af et innovationssamarbejde med GTS-institutterne tøver hun ikke.

”Vi har stor effekt ud af at samarbejde med GTS-institutter. Vi rykker os et kvantespring hver gang. Uanset om samarbejdet har været med Teknologisk Institut, Alexandra Instituttet eller FORCE Technology. Jeg vil gå så langt som til at sige, at de har gjort, at jeg kan have en produktionsvirksomhed i Danmark, som er global konkurrencedygtig. Hvis jeg ikke havde udviklet virksomheden i samarbejde med GTS-institutterne, tror jeg ikke, at BM Silo havde været der i dag”, siger Dorte Zacho Martinsen.

Grib mulighederne

Derfor opfordrer Dorte Zacho Martinsen andre virksomheder til at gribe mulighederne i erhvervsfremme- og innovationsfremmesystemet.

”Når der ikke er flere virksomheder, der arbejder med innovation, er det tit fordi, man ikke kender mulighederne – her kunne GTS-institutterne godt være endnu bedre til at fortælle om dem selv, og hvad de kan bidrage med. Mange små og mellemstore virksomheder skal have et lille skub for at komme i gang”, mener Dorte Zacho Martinsen.

Foto: BM Silo

Performanceregnskab for GTS

Denne artikel har været bragt i en kortere version i publikationen “Performanceregnskab for GTS-institutterne 2020”, som du kan hente her