Gennem et MADE Demonstrationsprojekt har Genplast fået hjælp til at implementere et avanceret kvalitetssystem. Systemet gør det muligt for virksomheden at genanvende plast, der må komme i kontakt med fødevarer, og sikrer samtidig, at produktionen lever op til både nuværende og kommende krav på området.
I dag er der typisk kun én vej i livscyklussen for plast, der må komme i kontakt med fødevarer – og det er downcycling.
Pillebøtter og yoghurtbægere kan potentielt blive genanvendt som bestanddele i fx havestole, plastikrør og polyester, inden de ultimativt bliver til elektricitet og fjernvarme i et affaldsforbrændingsanlæg. Men fødevarekontaktplast bliver ikke i stor skala til fødevarekontaktplast igen. Det vil den lille virksomhed Genplast i Farsø i Nordjylland ændre:
”Det startede med, at vi fik råvarer ind, som var for gode til at blive downcyclet. Så jeg begyndte at se nærmere på, om vi kan genbearbejde fødevarekontaktplast, så det forbliver fødevarekontaktplast. Desuden kan vi tjene 10-20 pct. mere på fødevarekontaktplast,” siger Nikolaj Rasmussen, leder af indkøb og salg hos Genplast, og fortsætter:
”Efter tre-fire måneder, hvor jeg blev mere og mere forvirret, hver gang jeg talte med nogen – og blev sendt frem og tilbage mellem Fødevarestyrelsen og Miljøstyrelsen – havde jeg brug for hjælp til at komme videre.”
Den hjælp fik Genplast i et MADE Materiale Demonstrationsprojekt fra FORCE Technology, så materialet ikke blot genbruges, men genanvendes til samme formål.
”Vi har forberedt Genplast til at få godkendt deres ledelsessystem til genbearbejdning af fødevarekontaktplast af Fødevarestyrelsen, og så har vi hjulpet dem med at undersøge forskellige typer af fødevarekontaktplast til genbearbejdning,” Jens Sinding, chefkonsulent hos FORCE Technology.
Spild er Genplasts råvarer
Genplasts råvarer er spild fra virksomheder, som producerer produkter i plast. Det vil sige, at det ikke er fødevarekontaktplast, som har været anvendt hos forbrugerne og derefter indsamlet. Men det gør det ikke nødvendigvis nemmere, for Genplast skal nemlig kunne redegøre for, hvilke stoffer en given genbearbejdet fødevarekontaktplast indeholder, hvis den skal kunne sælges.
Ydermere kan plastprodukter til fødevarer være sammensat af forskellige typer plast, hvilket er tilfældet med de plasmaposer – ofte anvendt på hospitaler til at opbevare blod – som MADE-projektet undersøgte som en potentiel råvare til Genplast.
Indersiden på posen er fødevarekontaktplast, mens ydersiden er en anden type plast. Dermed skal mikset af de to efter Genplasts genbearbejdning kunne anvendes som fødevarekontaktplast.
”Det tegnede det faktisk til, at det kunne lykkes – men så kom en konkurrent på tværs og snuppede leverandøren og dermed råvaren. Vi opererer i et dynamisk marked,” konstaterer Nikolaj Rasmussen.
Kan vi bruge plastbægre?
En tilsvarende udfordring er de velkendte plastbægre, som bliver anvendt til fx mælkeprodukter. De er lavet af fødevarekontaktplast, men på ydersiden er der trykfarve.
MADE-projektet viste, at mikset efter genbearbejdning ikke umiddelbart kan anvendes som fødevarekontaktplast, men vil kræve omfattende kortlægning og vurdering af de stoffer, der kommer fra trykfarverne.
”Så status er, at vi kun har én råvare, vi kan genbearbejde. Det er pillebøtter, hvor vi ved, hvad plasten består af. Men de ton, som vi kan skaffe, giver ikke tilstrækkelig volumen til, at det administrativt kan svare sig at starte genbearbejdning af fødevarekontaktplast. Så vi vil fortsætte med at finde og få analyseret andre fraktioner af fødevarekontaktplast,” siger Nikolaj Rasmussen.
Har løftet hele virksomheden
Den anden del af MADE-projektet – nemlig udfordringen med at leve op til kravene – er helt på plads.
”FORCE Technology hjalp Genplast med at implementere et kvalitetsledelsessystem, som sikrer, at virksomhedens produktionsprocesser understøtter kvalitetskrav til fødevarekontaktplast. Og det er gjort, så det tager højde for kommende skærpede EU-krav til bl.a. opbevaring og sporbarhed,” forklarer Jens Sinding.
Forud for implementeringen af kvalitetsledelsessystemet har FORCE Technology gennemgået Genplasts produktion i Farsø og fundet dele, som virksomheden skal ændre. Fx er der krav om, at fødevarekontaktplast skal transporteres og opbevares i dedikerede, lukkede containere, så den ikke risikerer at blive ‘forurenet’ af andre typer af plast.
At Genplast nu har styrket produktionsprocesserne, gør det ikke alene til en formssag for virksomheden at få Fødevarestyrelsens grønne stempel.
”Det løfter hele virksomheden. Vi vil anvende kvalitetsledelsessystemet til alt, hvad vi producerer. Det åbner for, at vi kan blive certificeret efter nogle ISO-standarder,” siger Nikolaj Rasmussen.
Og ikke mindst fortsætter den lille virksomhed jagten på fødevarekontaktplast til genbearbejdning.
Foto: Unsplash
Seneste aktuelt
15. marts 2025