Snart opføres de første træfacader i højden helt uden brandimprægnering. Med den nye viden fra projektet BioFacades:UpHigh er bygherrer allerede i gang med at realisere konkrete byggerier, der kombinerer bæredygtighed med effektive brandsikre løsninger.

Usikkerheden omkring langtidsegenskaberne af brandimprægneret træ til udvendigt brug har været en udfordring for byggeriet. Projektet BioFacades:UpHigh satte derfor fokus på at undersøge, om det er muligt at bygge etagebyggeri med ventilerede træfacader – helt uden brug af brandimprægnering eller sprinkling. Samtidig var målet at udvikle facadekonstruktioner, der effektivt forhindrer brandspredning til mere end én etage fra det oprindelige brandsted.

“For at opnå dette har vi i projektet arbejdet med ikke-brandbare elementer i facaden, fremspring i facaden, flammeafbøjere og brandstop. For udeladelse af brandimprægnering og sprinkling stiller helt andre krav til udførelse og detaljer omkring brandstop og flammeafbøjere,” forklarer Mia Fossing Frederiksen, projektleder hos DBI.

Fuldskalatests afslører stærke og svage løsninger

I alt er 10 forskellige facadekonstruktioner blevet testet i fuld skala. Fem partnere deltog i projektet og havde hver to tests til rådighed. Her kunne de frit designe facader og afprøve forskellige løsninger. Blandt partnerne var tre bygherrer, der allerede arbejder på store, nytænkende projekter i brandklasse 4.

Resultaterne af brandtestene var meget varierede. Nogle konstruktioner dumpede med det samme, mens andre bestod med en sikker margin eller krævede kun små justeringer for at kunne fungere i praksis.

“Vi konstaterede fx, at ingen konstruktioner klarede sig godt med brandbare materialer i de indvendige hjørner. Samtidig fandt vi ud af, at maling på ståldele kunne medføre brandspredning, mens maling af træet ikke havde nogen væsentlig negativ effekt. Desuden fik vi rigtigt god erfaring med at teste efter udkastet til den europæiske facadestandard, og vi blev også bedre til at rådgive i processen. Dermed står vi nu stærkere på både test og rådgivning,” siger Mia Fossing Frederiksen.

Erfaringer skal gavne byggebranchen

Facader er traditionelt et komplekst område, og et vigtigt mål med BioFacades:UpHigh-projektet er at dele testresultaterne med byggebranchen.

“Vi ønsker at give branchen noget at stå på, så de ikke skal starte helt fra bunden, når de skal designe og teste biobaserede facadekonstruktioner. Lige nu findes der ingen dokumenterede løsninger på området, så et byggeri med en biobaseret facade uden for de præaccepterede løsninger og uden brandimprægnering eller sprinkling løftes automatisk op i brandklasse 4. Og det kan være dyrt. Derfor håber vi, at vores testresultater kan bruges som grundlag for tilsvarende facadekonstruktioner i brandklasse 4,” siger Mia Fossing Frederiksen.

Projektet har allerede haft konkret effekt. Ifølge Asmus Haastrup, projektleder og deltager i BioFacades:UpHigh, har den første kunde fået foretaget en brandtest til et specifikt byggeri.

“Den testede facade bestod af biobaserede materialer og en flammeafbøjer. Desuden var der ikke benyttet hverken brandimprægnering eller sprinkling, hvilket var nogle af hovedkravene i projektet. Facaden bestod testen, og byggeriet, hvor den skal anvendes, bliver muligvis allerede opført til næste år,” fortæller han.

Asmus Haastrup tilføjer, at interessen for projektet er stor:

“Herudover har vi haft henvendelser fra flere andre kunder, som ønsker at teste lignende facadekonstruktioner til konkrete byggerier. Og vi er også i dialog med udenlandske aktører, som er interesserede i vores testresultater. Så projektet har bestemt haft den impact, vi håbede på,” siger han.

Vejen frem kræver flere tests

Selvom projektet har leveret værdifulde indsigter, er 10 tests langt fra tilstrækkeligt til at skabe præaccepterede løsninger for biobaserede facader. Derfor er der stadig et stort behov for videreudvikling og dokumentation for at sikre brandsikre løsninger til fremtidens byggeri.

“Brandsikre designløsninger består af en kombination af mange faktorer. Altså har vi brug for at foretage flere tests, hvor vi ikke ændrer på en masse ting ad gangen, men ved hver test kun foretager ændringer af mindre detaljer. På den måde kan vi bedre se, hvad der virker,” siger Mia Fossing Frederiksen.

BioFacades:UpHigh-projektet er støttet af Realdania og Uddannelses- og Forskningsstyrelsen via DBI’s resultatkontrakt. Projektet startede i november 2022 og afsluttes endeligt i september 2025.

Læs mere om projektet her

Foto: DBI