Da Stenca gik ind til et MADE Demonstrationsprojekt regnede de med en simpel robotløsning på et konkret problem. Efter sparring og ekspertise fra Teknologisk Institut, vil virksomheden nu tænke automatisering ind i hele produktionslinjen.

I en tid hvor effektivitet og innovation er afgørende for succes i produktionsvirksomheder, har virksomheden Stenca taget et betydningsfuldt skridt.

Gennem et MADE Demonstrationsprojekt har Stenca undersøgt mulighederne for at automatisere en del af deres produktionsproces.

Stenca, der specialiserer sig i produktion af rørisolering, har hidtil selv støbt deres produkter, hvor et udenom liggende glasvæv bliver integreret under støbningen. Efterfølgende er der overskydende glasvæv, der manuelt skæres væk med en hobbykniv. Det er ikke kun tidskrævende, men begrænser også virksomhedens muligheder for at øge produktionen og bruge den pågældende medarbejder til en anden opgave.

Og det er her robotteknologi kommer ind i billedet.

Hele emnets rejse i produktionen

“Vi indså, at vi skulle effektivisere og gentænke nogle af vores produktionsmetoder for at kunne vækste og imødekomme den stigende efterspørgsel. Automatisering af renskæringsprocessen var et sted at starte”, fortæller Claus Vingborg, der er Production Manager hos Stenca.

I et MADE-projekt har Stenca samarbejdet med robotspecialisten Martin Mølbach Olsen fra Teknologisk Institut om at udforske mulighederne for at implementere en robotløsning til renskæring af glasvæv.

Det stod dog hurtigt klart, at en simpel robotarm ikke var tilstrækkelig.

“Vi havde brug for en helhedsløsning, der ikke blot kunne skære, men også håndtere indføringen af materialerne automatisk. Vi havde i højere grad brug for at tænke hele emnets rejse igennem produktionen ind”, siger Claus Vingborg.

Der skal tænkes større

MADE-projektet hos Stenca var ikke helt uden overraskelser.

“Vi opdagede hurtigt, at det ikke nytter noget kun at automatisere én del af processen. For at opnå de ønskede resultater er vi nødt til at se på, hvordan vi kan kombinere flere processer i én samlet automatiseret løsning”, fortæller Claus Vingborg og fortsætter:

“Det overraskede os, at det ikke var nemmere. Inden vi gik i gang, tænkte vi, at vi bare lige skulle have en robot til den ene proces. Men der har vi lært, at der skal noget mere til. Robotten kan jo godt udføre processen, men der skal også gøres andet for, at det kan betale sig”.

Med de indsigter, de har opnået gennem projektet, er Stenca nu bedre rustet til at implementere automatisering på en måde, der ikke kun løser enkelte problemer, men optimerer hele produktionslinjen. Stenca arbejder nu videre med den nye viden, de har fået, og har ikke opgivet ideen om at automatisere processen.

Læs mere

Foto: Stenca