BB fiberbeton har i et MADE FAST-projekt fremstillet bæredygtige hegnsfødder og trendy inventar af affaldsmateriale. GTS-institut afdækkede potentialet for at genbruge.

Hvordan kan man som produktionsvirksomhed give sine affaldsmaterialer en cyklus mere – uden at det er en udgift?

Det spørgsmål havde Simon Hertzum grublet over som direktør og medejer af BB fiberbeton.

”Vi er gode til at genanvende træ- og plastikpladerne mange gange, når vi bygger støbeforme. Og overskydende vådbeton og afhærdede betonrester på gulvet kan genbruges som knust betonmateriale i anlægsprojekter. Men vi ville gerne gøre mere,” siger Simon Hertzum.

Der var således tre kategorier af affaldsmaterialer i spil, da SMV’en fra Lille Skensved på Østsjælland blev en del af et MADE FAST Development Project, hvor FORCE Technology afdækkede potentialet for at genbruge dem.

”Vi tog 20 udtjente støbeforme og tog tid på, hvor lang tid det tager to medarbejdere at skille dem ad, ligesom vi fik overblik over, hvor meget træ, plastik og skruer det giver,” siger Jens Ulrich Nielsen, chefkonsulent i FORCE Technology.

Samarbejdspartnere er altafgørende

Sideløbende med testforsøgene blev byggemarkedskæden STARK og arkitektfirmaet DAMDAM Architecture and Design involveret i projektet. STARK arbejder målrettet med genanvendelse af byggematerialer, og DAMDAM Architecture and Design producerer inventar af genbrugstræ til butikker og festivaller.

”Det er altafgørende at finde relevante samarbejdspartnere, hvis man vil give sine affaldsmaterialer et liv mere. Det er jo ikke vores kerneforretning, og vi skal ikke stå med en ny produktlinje, som kræver CE-mærkning (certificering af produktets standard, red.), og som vi skal tage ansvar for i forhold til kunder,” understreger Simon Hertzum.

Han taler om de hegnsfødder til byggepladser, som BB fiberbeton nu – som et resultat af projektet – løbende støber af den overskydende vådbeton, og som STARK trods en begrænset produktion på to til fire hegnsfødder om ugen planlægger at sælge som GENBLOK – ligesom byggemarkedskæden også har GENTRÆ som et cirkulært og bæredygtigt alternativ til nyt træ.

Denne case er et uddrag af artikel publiceret af MADE – Danmarks produktionsklynge.

Du kan læse hele artiklen her.

Foto: MADE