Der findes et hav af forkortelser inden for 3D-print, og det kan være svært at holde styr på dem alle sammen. I denne artikel giver 3D-print ekspert, Nikolaj Vedel-Smith, et overblik over forkortelserne, og hvad de betyder.

Inden for 3D-print findes der mere end 40 forskellige teknologiforkortelser, som man kan prøve at holde styr på. Til gengæld passer de alle ind i én af syv kategorier – og at der er en smart måde at finde ud af, hvilken kategori en bestemt teknologi hører til.

Hvorfor så mange navne?

Der findes i dag et væld af forskellige forkortelser inden for 3D-print. De fleste producenter af 3D-printere har deres egne forkortelser for den pågældende teknologi, da de – eller en konkurrent – ofte har registreret varemærke på et givent navn.

Fx har Stratasys registreret navnet Fused Deposition Modelling (FDM), mens SLM Solutions har registreret Selective Laser Melting (SLM). Selve begrebet 3D-print var faktisk registreret af netop Stratasys, som dog lod det overgå til public domain i 1999. I dag bruger man ikke en fælles måde til at navngive de forskellige teknologier. Det betyder, at hver fabrikant bruger deres egen betegnelse for teknologier, som på langt de fleste områder er helt ens.

Heldigvis er der hjælp at hente – både til at få et overblik over, hvordan de mange teknologier passer ind i et større billede, men også hvis man vil anvende procesnavne, som ikke er registrerede varemærker. For at kunne klassificere de mange teknologier er der udarbejdet en ISO-standard, som deler de forskellige teknologier op i syv overordnede kategorier. Nogle arbejder også med en ottende kategori, som dækker hydrider mellem 3D-print og andre bearbejdnings- og formgivningsmetoder – disse kaldes hybridteknologier.

Et kort til 3D-print junglen

Der findes en hel jungle af forskellige 3D-print teknologier med hver deres forkortelse. Men heldigvis kan de overordnet inddeles i syv kategorier. Spørgsmålet er så, hvilken kategori en given proces hører til. Også her er der hjælp at hente. I ISO/ASTM 52900:2017 – Additive fremstillingsmetoder – Generelle principper – Terminologi findes der nemlig en metodisk fremgang til at kategorisere alle typer af 3D-print. Du kan hente guiden her

Du kan læse mere om de forskellige kategorier her

Foto: Teknologisk Institut