Nyt stort EU-projekt ved navn ENFIELD har til formål at udvikle kunstig intelligens (AI), der er både miljøvenlig og pålidelig. Projektet samler eksperter fra hele Europa for at udvikle AI-løsninger, der reducerer CO2-udslip og forbedrer gennemsigtigheden og kontrollen med AI.

Kunstig intelligens har et enormt potentiale inden for sundhedsdiagnostik, energioptimering og kvalitetskontrol i produktionen, men står over for udfordringer som kompleksitet, sikkerhed og miljøbelastning. ENFIELD-projektet, som har et budget på 11,5 millioner euro og løber over tre år, vil adressere disse udfordringer ved at fremme grøn, adaptiv, menneskecentreret og pålidelig AI.

Fordele og ulemper

François Picard fra Teknologisk Institut fortæller, at samarbejdet skal gøre os klogere på både muligheder og udfordringer ved AI.

“Det er positivt, at vi nu begynder at betragte AI ikke kun som den åbenlyse løsning på alt, men som et værktøj, der rummer både fordele og ulemper – og forsøge at tackle sidstnævnte i fællesskab”, siger François Picard.

“Herudover bliver det spændende at udforske fordelene yderligere og udbrede anvendelsesmulighederne med AI inden for fire områder – produktion, sundhed, energi og rumfart – som alle står overfor store omvæltninger i de kommende år”, tilføjer han.

Der vil være muligheder for at virksomheder og forskere kan deltage i projektet og anvende ny viden på industrielle problemstillinger. ENFIELD fokuserer på fire områder: grøn AI, som reducerer kulstof- og energiforbruget; adaptiv AI, der tilpasser sig miljøet; menneskecentreret AI, der forbedrer forståelsen af AI-systemer; og pålidelig AI, som er sikker mod fejl og ondsindede angreb.

Læs mere om projektet her

Foto: Unsplash