Af Dorthe Christiansen, informationschef i GTS-foreningen

Mængden af information og data stiger så kraftigt, at de ikke kan udnyttes med traditionel softwareudvikling. Samtidig er der brug for at gøre indsamlingen af data hurtigere. Det er to af de udfordringer, som Alexandra Instituttet arbejder med.

Alexandra Instituttets Computer Graphics Lab arbejder med interaktiv 3D-grafik, moderne grafikkort og billedanalyse herunder processering og visualisering af store datamængder. Formålet er at udvikle nye løsninger, der gør det hurtigere og nemmere for danske virksomheder at udnytte massive mængder af data. Alexandra Instituttet har bl.a. de sidste tre år arbejdet med massiv acceleration af beregninger baseret på udnyttelse af moderne grafikkort.

Oversættelse af dele til afvikling på grafikkort

Indsatsen betyder, at Alexandra Instituttet nu kan tilbyde en ydelse, hvor virksomheder får hjælp til at optimere software performance ved at oversætte dele til afvikling på grafikkort. Det kan give hurtigere software og dermed åbne op for nye anvendelser eller konkurrencefordele for de pågældende virksomheder.

”Man har ikke tidligere brugt grafikkort til at opsamle data, men de er nu blevet programmerbare, og det betyder, at man nu kan udnytte grafikkort. Dermed får man en acceleration i performance fra timevis af beregninger til under et minut”, fortæller Jesper Mosegaard, Forskningschef på Alexandra Instituttet.

BrainReader haft glæde af ydelsen

BrainReader er en af de virksomheder, der har haft glæde af den nye ydelse. Virksomheden laver analyse af medicinske billeder fra MR scanninger. Analysen kan afgøre sandsynligheden for, at en patient får alzheimers. BrainReader tilbyder sin ydelse til lægekliniker som en web-service.

”Som lille startup virksomhed har samarbejdet med Alexandra Instituttet været af stor betydning, fordi vi har fået adgang til de helt unikke kompetencer, som Alexandra Instituttet har inden for massive data. Vi stod med et godt produkt, men det var en udfordring, at det tog op imod en time for systemet at analysere et uploadet 3D billede af patientens hjerne. Ved hjælp af Alexandra Instituttets kompetencer kan 3D billedet af patientens hjerne nu være klar efter blot 16 sekunder. Lægen får dermed adgang til resultaterne hurtigere end patienten kan nå at tage sit tøj på, og der er ikke brug for endnu en konsultation. Der er tale om en meget imponerende optimering af vores produkt, som har givet os en klar konkurrencefordel på det globale marked”, siger direktør i BrainReader, Daniel Langhoff.

Samarbejdet fortsætter

Selv om BrainReader nu står med et brugbart og ikke mindst konkurrencedygtigt produkt til markedet fortæller Daniel Langhoff, at virksomheden har indgået en ny samarbejdsaftale om forskning og udvikling med Alexandra Instituttet.

”Det gør vi for at sikre, at vi også fremadrettet har et af de bedste produkter på det globale marked”, siger Daniel Langhoff.

Denne case har været bragt i en forkortet udgave i “Performanceregnskab for GTS-net 2013