De er svære at opdage og nærmest umulige at sikre sig imod. Droner har indtaget det danske luftrum og fremtvinger et paradigmeskifte i den måde, vi skal tænke sikring på.

Demokratiseringen af luftrummet. Sådan betegner Troels Boe, fuldmægtig i Trafikstyrelsen, det skifte, vi oplever i forhold til brugen af droner. Hvor al flyvende mekanik tidligere blev betragtet som luftfart med deraf følgende regulering, kan alle og enhver nu købe en drone og skabe ravage. Tilsigtet eller utilsigtet. Som da en tysk mand for nylig sendte sin drone i luften knap fire kilometer fra Flyvestation Karup og lammede flytrafikken til og fra lufthavnen.

”Hændelsen er et godt eksempel på de store sikkerhedsmæssige udfordringer, som droner giver. Det her var en dronefører uden onde intentioner. Forestil dig så, hvad en dronefører, der vil gøre skade, kan udrette”, siger Troels Boe og henviser til, at ukendte droner tidligere på året skabte uro ved at svæve over flere svenske atomkraftværker.

”Dronerne er et paradigmeskifte. De ændrer fundamentalt den måde, vi skal tænke sikkerhed på. Lige siden de første ringborge har vi haft en tro på, at hvis vi bare byggede forsvarsværker, som var tilstrækkeligt brede og høje, så var vi sikre. Men man kan ikke på samme måde opdele luftrummet med fysiske forhindringer”, konstaterer Troels Boe.

Droneangreb på Christiansborg

Han argumenterer for, at man som en konsekvens af dronerne bliver nødt til at se på sikkerheden i 3D i stedet for 2D – i volumen i stedet for plan.

”Svenskerne kunne gå over isen og angribe danskerne i 1600-tallet, fordi adskillelsen af landområder – vand – frøs til is og i stedet forbandt dem i ét plan. Tilsvarende fjerner man nu adskillelsen mellem to volumener, når man f.eks. åbner et vindue. Dvs. den volumen, man befinder sig i, og den største volumen, der findes, himlen udenfor. Og droner bevæger sig igennem volumener”, siger Troels Boe og nævner Christiansborg som et eksempel:

”Der er opstillet store granitkugler som værn mod terror, men det beskytter igen kun i ét plan. I sommervarmen står vinduer i bygningen på vid gab, så en drone potentielt kan flyve ind og forårsage skade”, siger han.

Uanede muligheder

Det er næsten kun fantasien, der sætter grænser for, hvad en drone og en habil dronefører potentielt kan gøre på Christiansborg eller i en hvilken som helst anden bygning, som ikke er hermetisk lukket. En drone kan transportere en sprængladning, den kan affotografere dokumenter, som ligger frit fremme, eller den kan lande et diskret sted og oprette et falsk trådløst netværk til opsnapning af login etc. eller transmittere fortrolige samtaler via en mikrofon.

Transport af genstande er efterhånden også et velkendt problem for fængsler, hvor droner bruges til at flyve fx mobiltelefoner over hegnet til indsatte.

”Det er så godt som umuligt at dæmme op for”, siger CTO Toke Kristian Suhr fra Droner.dk, som sælger droner og udbyder droneuddannelser.

Læs hele artiklen på DBI’s hjemmeside

Den 6. oktober 2022 afholder DBI Securitydagen 2022 i Hvidovre, hvor de to droneeksperter holder oplæg om trusler og muligheder ved brugen af droner.

Læs mere og tilmeld dig Securitydagen her

Foto: COLOURBOX