Dokumentation er vigtigt når det kommer til udvikling af bæredygtige byggematerialer og konstruktioner. På Teknologisk Institut er dokumentationen en parameter, når det gælder bæredygtigheden.

Af Christine Vodsgaard Larsen

Arash Ehtesham fra Teknologisk Institut arbejder til daglig med at teste byggematerialer og konstruktionselementer.

”Vi får stadig flere opgaver, hvor fokus er på bæredygtighed, og hvor producenterne ønsker at kunne dokumentere, at deres bæredygtige produkter ikke går på kompromis med fx styrkeegenskaber, og det er en rigtig vigtig del af den bæredygtige udvikling, for de bæredygtige produkter skal naturligvis kunne holde til samme brug, som mere traditionelle produkter,” siger Arash Ehtesham.

Merværdi og udvikling

En af de producenter, som har fået testet deres elementer og konstruktioner, er Holm Huse (Dansk Ejendom A/S).

”Vi har fået testet en række forskellige konstruktionselementer hos Teknologisk Institut, herunder lodret bæreevne, skivevirkning og forskydningstest af hjørnesamlinger. For os er formålet med at få udført disse tests, at vi kan dokumentere styrken af elementerne og sikre en større fleksibilitet i husprojektering, fordi vi øger kendskabet til vores produkts styrkeegenskaber. Vi arbejder med mere bæredygtige løsninger, bl.a. ved at maksimere isoleringsevnen og vi ved, at netop denne type elementer, hvor hovedparten af tværsnittet er isolering, kan udfordre styrken. Derfor får vi testet elementernes styrke hos Teknologisk Institut, for vi ønsker at dokumentere, at bæredygtighed ikke behøver at være på bekostning af styrkeegenskaberne,” forklarer Lars Holm, fra Holm Huse.

Når en producent får testet sit produkt hos Teknologisk Institut, har Arash Ehtesham stort fokus på, at hans kunder får en merværdi, og ikke blot får en testrapport.

”Når vi laver tests, så inviterer vi kunden indenfor – i disse tider er det med håndsprit og mundbind, og naturligvis kun, hvis kunden er interesseret i det. Men vi opfordrer til, at kunden deltager, og jeg mener, at det skaber en god synergi omkring projektet samtidig med, at det giver kunden mulighed for at få en løbende evaluering og sparring. I forhold til Holm Huse, gav det helt konkret mulighed for drøftelser omkring forankringsmetoden af elementerne, hvilket førte til, at denne blev forfinet, ligesom vi evaluerede diverse brudformer og kom med forbedringsforslag til deres koncept undervejs,” siger Arash Ehtesham.

For Holm Huse, var netop deltagelsen i selve testfasen med til at give et langt bedre indblik i deres produkt, end en almindelig rapport ville have givet.

”Udover forsøgsrapporten, fik vi mange ideer til, hvordan vores koncept kan forfines yderligere og det giver i sagens natur stor merværdi for os. Samtidig var det interessant at følge elementerne hele vejen til Teknologisk Instituts mekaniske testlaboratorie i Aarhus. Hele processen har givet os rigtig god viden om vores produkt, også viden som vi kan bruge fremover i vores udviklingsproces,” siger Lars Holm, Holm Huse.

Vil du vide mere? Kontakt:
Arash Ehtesham, areh@teknologisk.dk, 7220 1396