For nyligt havde GTS-instituttet DHI A/S besøg af 21 DTU-studerende, som deltog i kurset ”Computermodellering af marine og kystnære problemer”. Kurset blev afholdt i samarbejde mellem DTU og DHI, og de studerende fik erfaring med brugen af computermodeller til at analysere fænomener som fx oversvømmelser, spredning af forurening i havet og tsunamier.

DHI rådgiver og udvikler teknologiske løsninger på verdens udfordringer med vand og beskyttelse af vandmiljøer. Løsningerne inkluderer fysiske og numeriske modelleringer af marine og kystnære miljøer og bygger på årtiers forskning, og det er nogle af disse løsninger, de studerende arbejdede med under kurset. De fik også lejlighed til at arbejde med DHI’s globalt anerkendte modelleringsværktøj MIKE Powered by DHI.

Praksisnær erfaring

Marie, Peter og Dagmar er alle tre DTU-studerende og deltog i kurset. De var glade for, at kurset i så høj grad koblede teorien til virkeligheden og dermed gjorde teorien mere konkret og visualiseret. ”Det har også været fedt at arbejde med projekter ude fra virkelighedens verden. Vi har blandt andet studeret strøm og havforhold omkring anlægsprojektet Holmene ved Avedøre Holme. Så giver teorien pludselig meget mere mening.”

Som afslutning på kurset præsenterede de studerende en gruppeopgave, hvor de lavede deres egne computermodeller til at løse et realistisk problem. Det kunne for eksempel være bølgesimuleringer til at afdække designbetingelser for en potentiel havvindmøllepark eller modellering af spredning af miljøfarlige stoffer i et kystnært vandmiljø.

Over 80 % af DHI’s ansatte har en kandidat- eller ph.d.-grad, og mange af medarbejderne på de danske kontorer har studeret på DTU. Derfor er det også meget naturligt, at der fortsat er et tæt samarbejde med universitetet. Flere af DHI’s medarbejdere er eksterne undervisere og censorer hos DTU, og kurset i computermodellering er et af flere kurser, som er blevet afholdt i en årrække i samarbejde mellem DHI og DTU.

”Jeg oplever, at både DHI og de studerende er meget glade for kurset. Ved at arbejde med vores computermodeller får de studerende mulighed for at se teori anvendt i praksis og desuden få en fornemmelse af, hvordan det er at arbejde i en rådgivende ingeniørvirksomhed. Omvendt får DHI kontakt til dygtige studerende, der brænder for relevante fagområder.,” siger Asger Bendix, Senior Coastal Engineer hos DHI og en af underviserne på kurset.

Foto: DHI A/S