Alt for meget sportstøj genanvendes ikke, da det indeholder det syntetiske materiale elestan, der kan være udfordrende at fjerne. Nu skal et nyt projekt med Teknologisk Institut som videnspartner og projektleder udvikle en let skalérbar metode til at udskille elestan, hvilket kan bane vejen for en mere cirkulær tekstilindustri.
Blandede tekstiler står i vejen for cirkulær tekstilindustri
Elastan er et syntetisk materiale, der giver strækbarhed eller ”stretch” i blandt andet sportstøj, strømpebukser og underbukser. Men tilstedeværelsen af elastan i stoffet er en udfordring, når tøjet kasseres og skal genanvendes til nye tekstiler.
Derfor skal et nyt projekt nu forsøge at udvikle og afprøve teknologi, der kan fjerne elastan fra nylon og polyester, og dermed gøre det lettere at genanvende tekstilerne til nye produkter og leve op til fremtidige EU-krav om mere genanvendelse af tekstilaffald.
“Blandede tekstiler, for eksempel nylon tilsat elastan, gør det mere besværligt at genanvende tøjaffald. Omvendt er sportstøj og strømpebukser gode eksempler på tøj, hvor vi vil have svært ved at undvære elastan. Derfor er det nødvendigt at udvikle genanvendelsesteknologier, der kan håndtere det. Én vej at gå er at fjerne elastanen, så vi letter vejen til fiber-til-fiber genanvendelse. Det er netop, hvad vi arbejder på her”, fortæller seniorprojektleder Julie Brender Trads fra Teknologisk Institut.
Skalérbar metode under udvikling
I løbet af de næste to år vil Teknologisk Institut samarbejde med Boer Group, Sports Group Denmark og Ragn-Sells for at udvikle teknologi, der kan fjerne elastan fra nylon- og polyestertekstiler. Projektet med navnet SynthiCycle vil fokusere på en mekanisk og termisk sorterings- og behandlingsproces, som forventes at blive testet i pilotskala inden for projektperioden.
Boer Group vil sortere tekstilaffaldet for at sikre en korrekt strøm af tekstiler, der indeholder elastan, mens Ragn-Sells skal teste den skalerede termiske proces med det formål at genanvende de tekstiler, der nu er fri for elastan.
Udover at fjerne en barriere for genanvendelse af tekstiler vil SynthiCycle-projektet også undersøge mulighederne for at genanvende den udskilte elastan, så materialets værdi udnyttes fremfor at ende som affald.
SynthiCycle løber over to år og har modtaget støtte fra MUDP under Miljøministeriet.
Foto: Teknologisk Institut
Seneste aktuelt
4. december 2024