Det var der enighed om, da GTS-foreningen og Alexandra Instituttet holdt en debat om emnet på årets Folkemøde på Bornholm. Dina Raabjerg, IT-ordfører for Det Konservative Folkeparti, vil nu se på, om der skal holdes en høring om emnet.

Sprogmodeller som ChatGPT er trænet på store sprog som engelsk. Det betyder, at de er underlagt andre værdisæt og regulering.

”Som demokratisk samfund vil vi gerne have kontrol over, hvilke data, kultur og sprog vi propper i en model, og vi vil også gerne vide, hvilke bias, der kan være i modellerne”, sagde Jens Kaas Benner, Head of AI, Alexandra Instituttet.

Derfor mener han, at det er vigtigt at udvikle danske sprogmodeller, som kan sikre transparens, og at der er styr på alle de data, der bliver lagt i modellen. Det vil være en forudsætning for, at der kan arbejdes med følsomme data fx inden for advokat- og forsikringsbranchen og det offentlige.

For at sætte skub i det arbejde er Alexandra Instituttet, IBM Danmark og Dansk Erhverv gået sammen om at skabe et nyt åbent konsortium, der skal udvikle sikre, trygge og transparente danske sprogmodeller.

Bunker af data vi kan bruge

Samarbejde glæder Dina Raabjerg, der til debatten pegede på, at vi i Danmark har bunker af data, vi godt kan sætte i spil. Det betyder, at fundamentet ift. at levere data til en dansk sprogmodel er til stede. Men hun savner en større politisk interesse for området – og hvordan vi kommer videre. Det kræver en øget bevidsthed om, hvor væsentligt det er med en dansk sprogmodel, så det ikke kun er ”nørderne”, der tager stilling.

Eva Flyvholm, medlem af Dataetisk Råd, oplever, at mange læner sig tilbage og forventer, ”at de store nok kommer på banen og løser det for os”. Så til trods for en bred erkendelse af, at der er et stort potentiale i AI, som kan bruges til at løse mange af de udfordringer, vi står i, så er der stadig uafklarede ting, der holder os tilbage som fx datasikkerhed. Derfor savner Eva Flyvholm penge til området, ”for penge er en faktor”, og hun opfordrede til at arbejde videre med en dansk sprogmodel.

Høring om emnet måske på vej

Dina Raaberg afsluttede debatten med at sige, at hun nu vil se på muligheden for at afholde en høring om danske sprogmodeller. Den kan også være med til at belyse, hvordan offentlige data kan stilles til rådighed for projekter i fremtiden. Det vakte glæde hos Jens Kaas Benner, da danske sprogmodeller ifølge ham er ”vital dansk infrastruktur”.

Fakta

Debatten blev afholdt torsdag d. 13. juni kl. 14.30-15.15 i et samarbejde mellem Alexandra Instituttet og GTS-foreningen. I debatten deltog: Dina Raabjerg, it-ordfører, Det konservative Folkeparti, Eva Flyvholm, medlem af Dataetisk Råd og tidligere medlem af folketinget samt Jens Kaas Benner, Head of AI, Alexandra Instituttet. Ordstyrer var Ragnar Heldt Nielsen, direktør i GTS-foreningen.